Έκθεση δειγμάτων σεληνιακού πετρώματος από την ιστορική αποστολή Apollo – 11

Έκθεση δειγμάτων σεληνιακού πετρώματος από την ιστορική αποστολή Apollo – 11

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την προσσελήνωση του Apollo-11 και του πρώτου βήματος του ανθρώπου στη Σελήνη, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου εκθέτει για πρώτη φορά θραύσματα σεληνιακού πετρώματος που έφτασαν στη Γη από την ιστορική αποστολή του  Apollo – 11. Μαζί τους εκτίθεται μια ελληνική σημαία η οποία ταξίδεψε στη Σελήνη με την ίδια αποστολή και επέστρεψε στη Γη.

Τα θραύσματα σεληνιακού πετρώματος δωρίθηκαν στην χώρα μας το 1970, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε 134 ακόμη χώρες, ως διπλωματικό δώρο από τον πρόεδρο Richard Nixon και φυλάσσονται έκτοτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Τα σπάνια εκθέματα θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, για το διάστημα 1-21 Δεκεμβρίου 2019 και έχουν παραχωρηθεί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θα είναι επισκέψιμα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου:

  • Από τα σχολεία που έχουν προγραμματισμένες πρωινές ξεναγήσεις, κατά την διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα θραύσματα σεληνιακού πετρώματος, μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου.
  • Σε ξεναγήσεις που θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως  Παρασκευή στις 13:30 για το παραπάνω διάστημα.
  • Στη διάρκεια των τακτικών βραδινών επισκέψεων που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00 έως τις 20:30 και κάθε μισή ώρα. Οι βραδινές ξεναγήσεις ολοκληρώνονται με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας.

Ειδικά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στην διάρκεια των βραδινών τακτικών ξεναγήσεων, θα είναι επισκέψιμη η ιστορική βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου στο κτήριο Σίνα, η οποία θα φιλοξενεί σπάνια βιβλία και εκδόσεις των 19ου και 20ου αιώνα.

Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί ομιλίες αναφερόμενες στην γεωλογία της Σελήνης, τις διαστημικές αποστολές και την εξερεύνηση του διαστήματος.

  • Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 18:00, ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου θα καταθέσει την προσωπική του εμπειρία από την εκτόξευση του Apollo-11, καθώς είχε βρεθεί στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και παρακολούθησε την εκτόξευση. Μαζί του ο δημοσιογράφος Κώστας Καββαθάς, που ως δημοσιογράφος είχε κάνει την ζωντανή σύνδεση για την ελληνική τηλεόραση όταν προσσεληνώθηκε το διαστημόπλοιο. 
  • Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00), η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπικόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα παρουσιάσει ό, τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη γεωλογία της Σελήνης. 
  • Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00), ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος, γιατρός και ερασιτέχνης αστρονόμος της Αστρονομικής Ένωσης «Διόσκουροι», θα μιλήσει για τους κινδύνους από τις κοσμικές ακτινοβολίες κατά τις διαστημικές αποστολές. 
©Πηγή: amna.gr

Loading

Play