Ελαιόλαδο: Αντιμετωπίζει κρίση; – Απαντήσεις παραγωγών και βασικά στοιχεία

Ελαιόλαδο: Αντιμετωπίζει κρίση; – Απαντήσεις παραγωγών και βασικά στοιχεία

Αναλύουμε τις προκλήσεις στον τομέα του ελαιολάδου, με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις αυξομειώσεις τιμών. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι ασταθείς τιμές της αγοράς στο ελαιόλαδο, η σύγχυση και η αλλαγή προτιμήσεων των καταναλωτών, η έλλειψη εργατικών χεριών και οι δυσκολίες στη συγκομιδή αποτελούν τις κύριες ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του και όλες οι χώρες παραγωγής βρίσκονται στο φουλ της συγκομιδής ελιάς, οι Olive Oil Times δίνουν στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνά τους για τις συνθήκες παραγωγής ελαιολάδου. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 4.208 παραγωγοί από 30 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σοδειά 2024/25.

Ειδικότερα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου τα τελευταία δύο χρόνια, οι παραγωγοί βαθμολόγησαν την τρέχουσα συγκομιδή με 67 στα 100, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την περσινή βαθμολογία των 51 και είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων έξι ετών.

Η έρευνα αποκαλύπτει τη διάθεση των παραγωγών, καθώς το 58% τους χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως κορυφαία ανησυχία τους. Το 62% των παραγωγών δήλωσε ότι η φετινή συγκομιδή ήταν καλύτερη από την περσινή, με βαθμολογία ποιότητας 82, την υψηλότερη από το 2021.

Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να μειωθούν κάτω από τα 5 ευρώ ανά λίτρο στις αρχές του 2025, δημιουργώντας αβεβαιότητα στους παραγωγούς που ανησυχούν για την κάλυψη του κόστους συγκομιδής.

Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και τη διαδικασία παραγωγής του θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της βιομηχανίας, με παραγωγούς να επισημαίνουν τη σημασία για την υγεία, αλλά και τις αυξανόμενες τιμές παραγωγής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play