Ελαιόλαδο: Ορυκτός θησαυρός και στυλοβάτης της μεσογειακής διατροφής

Ελαιόλαδο: Ορυκτός θησαυρός και στυλοβάτης της μεσογειακής διατροφής

Ανακαλύψτε τη σημασία του ελαιολάδου στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον σύγχρονο κόσμο. Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής στις χώρες που αυτό δημιουργήθηκε, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο εσπερίδας της 4Ε. Από την εκδήλωση αναδείχθηκε το ελαιόλαδο στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής. Η κυρία Αντωνία Τριχοπούλου, Ελληνίδα πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, τόνισε την ανάγκη περιορισμού της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής και αποκατάστασης της μεσογειακής δίαιτας, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να προτιμούν προϊόντα από λαϊκές αγορές.

Η εκδήλωση, με τίτλο Τιμώντας τα 30 χρόνια της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και μάλιστα υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης ανέλυσε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ορισμένα συστατικά της ελιάς και των εσπεριδοειδών συμβάλλουν στην υγεία και στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών. Οι συμμετέχοντες επίσης απόλαυσαν γευσιγνωσία εξαιρετικών ελαιολάδων, αναδεικνύοντας την κορυφαία ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Για την Ελλάδα, η ισχυρή παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια εξακολουθεί να ενσωματώνει τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας, συνδέοντας τον πολιτισμό με ένα βιώσιμο μέλλον. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς υπογράμμισε την καθοριστική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην αγορά ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές των μη ελαιοπαραγωγικών χωρών έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Loading