ΕΛΚΑΚ: Νέες προσκλήσεις για διαγωνισμούς σε μη επανδρωμένα συστήματα και ενέργεια

ΕΛΚΑΚ: Νέες προσκλήσεις για διαγωνισμούς σε μη επανδρωμένα συστήματα και ενέργεια

Ανακοίνωση του ΕΛΚΑΚ για διαγωνισμούς που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών λύσεων και συστημάτων ενέργειας. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) προχώρησε στην προκήρυξη δύο νέων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία Ανταγωνιστικού Διαλόγου, οι οποίες σχετίζονται με τους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και της ενέργειας. Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προκηρύξεις του ΕΛΚΑΚ για έργα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων έχουν σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζουν την ανάγκη αυτή, λειτουργώντας συμπληρωματικά στο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί του ΕΛΚΑΚ αφορούν την ανάπτυξη:

1. Ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Μεταφοράς Φορτίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, εμπορικών και ανθρωπιστικών ρόλων. Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα.

2. Ενός Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων, που θα προστατεύει το δίκτυο ηλεκτρικής τροφοδότησης και τον κρίσιμο εξοπλισμό πλοίων, ανεξαρτήτως τύπου ή αποστολής. Θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την τάση του δικτύου, παρέχοντας αυξημένη αξιοπιστία και συμβάλλοντας στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, δήλωσε ότι η σημερινή γεωστρατηγική κατάσταση ενισχύει τη σημασία της αποστολής του οργανισμού, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη ενός ισχυρού εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Οι τρέχουσες προκηρύξεις προστεθούν στις ήδη ανοιχτές προσκλήσεις του ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών επιφανείας (USV) και συστήματος διαχείρισης μάχης (BMS).

Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ καλεί όλες τις επιχειρηματικές και ερευνητικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της πολιτικής προστασίας να συμμετάσχουν στη χαρτογράφηση των δυνατοτήτων του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play