«Άκυρο» στην Τουρκία για τους «9» Τούρκους κουρδικής καταγωγής

«Άκυρο» από την Ελλάδα στην Τουρκία για τους «9» Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Το ίδιο είχε αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Εφετών και για άλλους δύο Κούρδους από τους συνολικά εννέα συλληφθέντες τον Δεκέμβριο.  Η ίδια η εκζητούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδουν οι τουρκικές αρχές και είπε ενώπιον των δικαστών ότι έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά.

Οι μαρτυρίες της σοκάρουν

Την πρώτη φορά, ανέφερε το κορίτσι, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο, την δεύτερη οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, χτυπώντας την πάνω στο τζάμι του περιπολικού, ενώ την τρίτη, της έσπασαν το χέρι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης η 21χρονη δεν θα έχει δίκαιη δίκη αν εκδοθεί στη χώρα της. Το συμβούλιο έκρινε επίσης ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται από την τουρκική Δικαιοσύνη, όπως ότι συμμετείχε σε διαμαρτυρίες και σε ανάρτηση πανό, δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις, αλλά ούτε καν αδικοπραξία,

«Αόριστα και ασαφή τα στοιχεία»

Απ΄την πλευρά της η εισαγγελέας της Έδρας Ουρανία Σταθέα τόνισε ενδεικτικά στην , επίσης, απορριπτική πρόταση που υπέβαλε: «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007, όταν δηλαδή η εκζητούμενη ήταν 10 ετών. Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία, των 7 ή και των 6 ετών, διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, τα στοιχεία είναι «αόριστα και ασαφή και η κατηγορία έωλη. Το ένταλμα εκδόθηκε στις 25/12/2017 και βασίζεται στο ότι η 21χρονη συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει κάποιο πανό. Η τουρκική Δικαιοσύνη προβάλλει τρεις μαρτυρίες εκ των οποίων οι δύο «απόκρυφων μαρτύρων», όπως χαρακτηρίζονται στα έγγραφα, οι οποίες παρόλα αυτά δεν προσθέτουν κάτι συγκεκριμένο.

«Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη»

Κατά την εισαγγελική εισήγηση προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας, καθώς αν η 21χρονη εκδοθεί, είναι εξαιρετικά πιθανό να δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές. «Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη» τόνισε η κ. Σταθέα, επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των 8 στρατιωτικών.

Όπως είπε, στην Ελλάδα ήρθε λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της και διέμενε στο σπίτι ενός φίλου του πατέρα της στην Αθήνα, ετοιμάζοντας τα χαρτιά της για να κάνει αίτηση ασύλου, την οποία έκανε τελικά μετά τη σύλληψή της.

Ως μάρτυρας υπέρ της εξετάστηκε ο πρώην βουλευτής, νυν συντονιστής της πολιτικής γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Στάθης Λεουτσάκος.

Η 21χρονη, μετά το τέλος της διαδικασίας, οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, και για 4ο από τους 9 κρατούμενους.