Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά ασθενοφόρου στο ΚΥ Ανωγείων

Ασθενοφόρο άρτια εξοπλισμένο, με δυνατότητα κίνησης σε δύσβατες περιοχές και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες δώρισε μέσω του υπουργείου Υγείας το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Κ.Υ. Ανωγείων.

Η εκδήλωση παραλαβής παράδοσης πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, εκπροσώπων υγειονομικών φορέων της Κρήτης, της αυτοδιοίκησης και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Ξανθός

«Με την δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπάρχει μια σοβαρή αναβάθμιση του συστήματος υγείας . Η σημερινή δωρεά ασθενοφόρου στα Ανώγεια και στην ευρύτερη περιοχή προσφέρει στην δύσκολη περίοδο που περνάμε στο αίσθημα ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του δήμου και της περιοχής», ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας πως με τη σύμπραξη, κοινή αντίληψη και πορεία με τα στελέχη του ιδρύματος, για τις ανάγκες του ΕΣΥ το σύστημα υγείας στέκεται όρθιο είναι προσβάσιμο ιδιαίτερα για τους ανασφάλιστους πολίτες. Είναι λειτουργικό αξιόπιστο και συνεχώς βελτιώνει τις υποδομές του, τον εξοπλισμό και την στελέχωσή του».

Ούτε εύκολη ούτε δεδομένη η διασφάλιση του ΕΣΥ

Δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δεδομένη είπε ο υπουργός, η διασφάλιση του ΕΣΥ αυτά τα χρόνια. «Η προσπάθεια που έγινε είναι πάρα πολύ μεγάλη, έχουμε αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και δωρεές, ώστε όλα μαζί να συνδράμουν στην τελική αξιοπρεπή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η πολιτεία συνεργάζεται με κανόνες διαφάνειας και ισότιμο τρόπο ώστε όλες οι δωρεές να προστεθούν στους δημόσιους πόρους που υπάρχουν και ενισχύουν την δημόσια περίθαλψη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε πως «εδώ και δυο χρόνια μαζί με τον υπουργό δώσαμε αγώνα να ισορροπήσουμε το σύστημα υγείας και φθάσαμε στο αποτέλεσμα, να μην έχει καμία σχέση αυτό που υπάρχει σήμερα με την κακομοιριά που αντιμετωπίσαμε από όταν αναλάβαμε το υπουργείο. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα όμως το κλίμα έχει αναστραφεί και από πλευράς χρηματοδότησης. Η συνεργασία της πολιτείας με ένα ίδρυμα που είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας μας, που επιλέγουν όμως να γυρίσουν ένα μέρος των κερδών τους στην κοινωνία μέσα από δομές για την υγεία, είναι η κοινή προσπάθεια να ενισχυθεί ουσιαστικά η κοινωνία μας και μακάρι να υπάρξουν και άλλοι μιμητές, όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ισότιμη μεταχείριση

Παρών στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Γιάννης Ζερβάκης ο οποίος ανέφερε ότι «επιλέξαμε να βρεθούμε στην συγκεκριμένη περιοχή και να παραδώσουμε το συγκεκριμένο ασθενοφόρο πολλαπλών δυνατοτήτων, διότι πιστεύουμε στην ίση και ισότιμη διαχείριση όλων των συνάνθρωπων μας. Θέλουμε να δείξουμε με αυτό τον συμβολικό τρόπο ότι όλοι οι Έλληνες αξίζουν ίση μεταχείριση και ίσες υπηρεσίες και αυτό θα πράξουμε με το έργο μας και στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα».

143 ασθενοφόρα

Σύμφωνα με τον υπουργό τα ασθενοφόρα της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι συνολικά 143 και θα καλύψουν ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της δωρεάς είναι πάνω από 12,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι μέρος μιας πολύ υψηλής αξίας βοήθειας του ιδρύματος προς την δημόσια υγεία μέσα από την αποδοχή του προγραμματισμού του υπουργείου, το οποίο, γνωστοποίησε στο ίδρυμα τις προτεραιότητές του. Στη συνολική δωρεά του Ιδρύματος που ανέρχεται πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται έργα όπως, η ανέγερση του νοσοκομείου Παίδων στην Θεσσαλονίκη, του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, η αναβάθμιση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ για αερομεταφορές, η αγορά υπερσύχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων σε τρία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς επίσης και σημαντική αναβάθμιση στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου του Ευαγγελισμού καθώς και στο χώρο της νοσηλευτικής σχολής. Σε εξέλιξη είναι επίσης επιμέρους δωρεές που αφορούν σε ασθενοφόρα και αναβάθμιση εξοπλισμού σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Περί ελλείψεων

Όπως ανέφερε ο υπουργός «το ΕΚΑΒ ενισχύεται και στελεχώνεται, το υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις και στο πλαίσιο δυνατοτήτων που υπάρχουν θα ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ενώ εκκρεμεί και η πρόσληψη 45 μονίμων διασωστών, με τη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Τόσο η διοίκηση του ΕΚΑΒ όσο και το υπουργείο, έχουν επικεντρωθεί στο να ενισχυθούν μονάδες νοσοκομειακές, και Κέντρα Υγείας, σε δύσκολες περιοχές της χώρας. Κύριος άξονας είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού και δίνουμε προτεραιότητα στην δημόσια περίθαλψη μέσα από την ηθικοποίηση του συστήματος και την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων σε φάρμακα προμήθειες και λοιπά».

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής επιλογής: «…Όταν αποφασίσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη και να διαχειριστούμε, σε ένα δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, θέματα της υγείας και να τα διαχειριστούμε όμως με αποφάσεις και πράξεις υπέρ κυρίως των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας».

Το ΕΚΑΒ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς είπε πως ήταν υποχρέωσή του Κέντρου, μόλις γνώρισε και διαπίστωσε τις συνθήκες που επικρατούν στα Ανώγεια και στην ευρύτερη περιοχή για την μεταφορά ασθενών να ενεργήσει άμεσα. «Πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα το συγκεκριμένο ασθενοφόρο με την παρουσία ενός ανώτατου στελέχους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η τοπική κοινωνία τόσο από το υπουργείο υγείας όσο και από τους δωρητές».

Ο δήμαρχος Ανωγείων

Το υπουργείο κάνει πράξη τη σωστή και ουσιαστική λειτουργία του ΕΚΑΒ παρέχοντας σε όλους τους πολίτες ισότιμη, υψηλού επιπέδου και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας επεσήμανε ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης. Όπως είπε «η σημερινή παράδοση του ασθενοφόρου μεταξύ των άλλων που προγραμματίζονται για το δήμο Ανωγείων και την ευρύτερη περιοχή και αφορούν στην υγεία, είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση για τις ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ικανοποιεί δε το αίσθημα ασφάλειας σε όλο το Μυλοπόταμο και το ορεινό Μαλεβύζι με τους κατοίκους να νιώθουν πως η πολιτεία βρίσκεται κοντά τους και βοηθάει σήμερα πια όσο μπορεί».

Ξανθός για Novartis

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την υπόθεση NOVARTIS τονίζοντας πως η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να προχωρήσει σε μια κάθαρση που είναι απαραίτητη αλλά να «διασφαλίσουμε και να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει μια συνεχιζόμενη ασυλία και αλληλοκάλυψη ευθυνών καθώς επίσης να γίνουν παρεμβάσεις, θεσμικής θωράκισης του συστήματος, μέσα από αυτή την διερεύνηση ώστε να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα που υπήρχαν στο σύστημα υγείας και αξιοποιούσαν τα διάφορα συμφέροντα για ίδιο όφελος. Εμείς θα βάλουμε δικλίδες ασφαλείας και θα πείσουμε τους πολίτες ότι το πάρτι τελείωσε και η βούλησή μας είναι να μην διαιωνίζεται το φαινόμενο της διαφθοράς, μέσα από ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και αποτροπής του φαινομένου αυτού. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει έρθει σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν βλέπει ότι αναδεικνύεται ένα σύστημα με διαύλους επικοινωνίας που αναζητούσε συναλλαγή με κομβικά πρόσωπα στον κρατικό μηχανισμό. Πλέον είναι θέμα της δικαιοσύνης και της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, να διερευνήσουν με σοβαρό τρόπο αυτή την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα αν υπάρχουν».

Πρόωρες εκλογές

Σχετικά με τη φημολογία που επικρατεί και αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός Υγείας είπε πως «ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας κάτι που επιβάλλεται και από τις προσπάθειες που γίνονται να βγει η χώρα από την μνημονιακή επιτροπεία διότι στην συνέχεια υπάρχει αρκετός δρόμος για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών, αλλαγές που είναι πολύ σημαντικές και εκκρεμούν πολλές δεκαετίες. Υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε και αυτό θα πράξουμε».

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ