ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανακοίνωση υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού -Πλήρης επιβεβαίωση του politik.gr

Ανακοίνωση αναφορικά με όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στις φυλακές Κορυδαλλού εξέδωσε το Σωματείο Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού.

Στην ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν το «σαθρό σύστημα  λειτουργίας » στις φυλακές Κορυδαλλού και ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εισακούσει τις προτάσεις τους.

Τo politk.gr με αναλυτικό του ρεπορτάζ είχε επισημάνει τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές Κορυδαλλού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το προσωπικό, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα περιστατικά βίας σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αδιαφορεί.

Η ανακοίνωση του σωματείου

«Τα γεγονότα του πρωινού του Σαββάτου 24/02/2018, απέδειξαν για άλλη  μια φορά (σε υπέρτερο βαθμό πλέον) πόσο σαθρό είναι το σύστημα λειτουργίας του Κ.Κ. Κορυδαλλού. Είχαμε από καιρό προειδοποιήσει για το αναπόφευκτο! Ο ελάχιστος αριθμός φυλακτικού προσωπικού σε συνάρτηση με την ανύπαρκτη υποδομή ασφαλείας του Καταστήματος, ήταν επόμενο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πλήρη κατάληψή του μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Για περίπου 2,5 ώρες και ενώ εξελίσσονταν τα συμβάντα εντός της φυλακής, το προσωπικό ήταν αφημένο εντός αυτής, χωρίς ίχνος οδηγίας από τους Αρχιφύλακες, χωρίς τη φυσική τους παρουσία και με τους ασυρμάτους εκτός λειτουργίας.

Οι πάμπολλες συναντήσεις μας τόσο με τη Διοίκηση της φυλακής όσο και με τους φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν εντελώς μηδαμινά αποτελέσματα! Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του καταστήματος, δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστον τις βασικές αρχές ασφάλειας του προσωπικού. Η υποδομή του κάνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και τον Κανονισμό Ασφαλείας των Καταστημάτων Κράτησης να φαντάζει σαν μια αρχαία τραγωδία με πρωταγωνιστές εμάς!

Φυσικά, για άλλη μια φορά, οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι μεταξύ της Διοίκησης και του εκπροσώπου του Υπουργείου, κου Δουλάμη. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί αλλά εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε και πάλι στο έργο της απόδοσης εκατέρωθεν ευθυνών. Αυτή τη φορά, απαιτούμε οι προτάσεις μας να εισακουσθούν και οι δεσμεύσεις που λάβαμε να εφαρμοστούν».