Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο στον δήμο Θερμαϊκού

Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα μπορούν να υποβάλλουν οι δημότες του Δήμου Θερμαϊκού αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμος της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου του 2018.

Κοινωνική προσφορά μέσω ΕΣΠΑ

«Ο Δήμος Θερμαϊκού, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ09Β ‘Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας –ΕΚΤ’ , του Ε. Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- ΕΚΤ, ξεκίνησε να υλοποιεί Σχέδιο Δράσης/ Πράξη, με τίτλο: ‘Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο’», αναφέρει αρχικά το σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου.

Οι στόχοι του προγράμματος

Σκοπός της Πράξης, σύμφωνα με τον δήμο Θερμαϊκού, είναι η λειτουργία των δομών προς υποστήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (τουλάχιστον 100 νοικοκυριά ανά δομή) και πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Πού βρίσκονται οι δομές

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κοινωνικές Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του δήμου Θερμαϊκού έχουν μεταφερθεί και λειτουργούν, πλέον, στο νέο μισθωμένο χώρο στέγασης των «Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο », που βρίσκεται στο 21ο χλμ Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, στη στάση «Ελβετία» του ΟΑΣΘ.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιούνται και οι διανομές τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ).

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διασφάλιση της σταθερής τροφοδοσίας 100 οικογενειών κάθε μήνα. Όλα τα διανεμόμενα είδη παρέχονται εντελώς δωρεάν και συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, παιχνίδια και είδη ψυχαγωγίας, όπως βιβλία, cd – dvd, οι ποσότητες των οποίων είναι ανάλογες με τα εκάστοτε διαθέσιμα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Οι δικαιούχοι υποστηρίζονται για ένα έτος.

Οι συμμετέχοντες, ως ωφελούμενοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ) μέσω Κ.Ε.Α., δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Όσον αφορά το Συσσίτιο, με τη συγκεκριμένη δομή  παρέχεται τροφοδοσία γευμάτων σε ωφελούμενα άτομα.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο

Στα πλαίσια του Κοινωνικού Φαρμακείου, παρέχονται δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και με τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δυνητικοί ωφελούμενοι των υπηρεσιών των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών είναι άτομα / νοικοκυριά, που διαμένουν στο Δήμο Θερμαϊκού και τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, πλήττονται ή απειλούνται από την φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα κλπ, ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ αποκλειστικά για την παροχή φαρμάκων).

Υποβολή αιτήσεων και απαραίτητων δικαιολογητικών καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στο κτίριο που στεγάζονται οι δομές, στο 21ο χλμ Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας, στάση ΟΑΣΘ «Ελβετία», από 20/2 έως 20/3 και ώρες 10:00 έως 14:00.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αυτοπροσώπως ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό πρόσωπο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 23920 – 75930.