Απεργούν οι συμβασιούχοι καθαριότητας στα σχολεία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Βασικί αίτημα, η μόνιμη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου και τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα -καθώς, όπως υποστηρίζουν, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Την ημέρα της απεργίας τους οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν να συζητήσουν τα εργασιακά τους προβλήματα με τον υπουργό.

9.500 συμβασιούχοι

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων ανέφεραν ότι περίπου 9,5 χιλιάδες άτομα πανελλαδικά φροντίζουν καθημερινά, ώστε να παραδίδουν σε μαθητές και δασκάλους καθαρά και ασφαλή σχολεία. Παρ’ όλα αυτά απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου και το κράτος τους θεωρεί «εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα».

Συμβασιούχοι με αμοιβή ανά… αίθουσα

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, αυτό σημαίνει ότι στις καθαρίστριες δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα ασθένειας και μητρότητας, ούτε υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στις 10μηνες συμβάσεις τους πληρώνονται μόνο δύο φορές, όταν υπάρχουν τα χρήματα από τους εκάστοτε δήμους.

Όπως ανέφερε, οι μηνιαίες αποδοχές των καθαριστριών δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 300 ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά δεν αντιστοιχούν σε ώρες εργασίας ή τετραγωνικά μέτρα. «Πληρωνόμαστε ανάλογα με το πόσες αίθουσες διδασκαλίας θα καθαρίσουμε, δηλαδή 37 ευρώ μικτά για κάθε αίθουσα με μέγιστο αριθμό τις 18, όμως σπάνια καλύπτεται αυτός ο αριθμός. Βέβαια, καθαρίζουμε και τα γραφεία, και τις τουαλέτες και τους διαδρόμους, αλλά αυτά δεν συνυπολογίζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Όροι πρόσληψης ή απόλυσης

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών «Ο Ευκλείδης», Μαρία Παχούμη, η επιλογή ή η απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων γίνεται από τις σχολικές επιτροπές και τους δήμους, με όρους που δεν είναι πάντα αξιοκρατικοί.

Επίσης, είπε ότι παρ’ όλο που προβλέπεται νομοθετικά η κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας (στολές, υπόδηση), οι εργαζόμενοι τα καλύπτουν με δικά τους έξοδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ