Γραφείο στην Αθήνα ιδρύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία βάσει της οποίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναμένεται να ιδρύσει γραφείο στην Αθήνα. Την πολύ σημαντική αυτή συμφωνία που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Γενεύη, υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, Δρ Σουζάνα Τζακάμπ.

Η επικείμενη ίδρυση γραφείου, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του γραφείου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Η ανακοίνωση

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι: «Η τεχνογνωσία του Π.Ο.Υ. στην εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας, στις πολιτικές καθολικής κάλυψης με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στο σχεδιασμό, στην νομοθέτηση και στην υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας».

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει γίνει και στην εφαρμογή αποφασιστικών μέτρων που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης υγείας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου επισημάνει: «η Ελλάδα παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και διεθνούς επιτροπείας, έχει προχωρήσει και εφαρμόσει υπό τη σημερινή κυβέρνηση αποφασιστικά μέτρα στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης υγείας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Ελλάδας και οι πρότυπες πρακτικές της για κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών κι άλλων ευάλωτων ομάδων μπορούν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του ΠΟΥ, τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τέλος, σαφής αναφορά γίνεται στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει το συγκεκριμένο γραφείο για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής. «Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον Π.Ο.Υ., μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αυξημένο ρόλο του γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ.