Δήμος Θεσσαλονίκης: «Γάγγραινα η κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών»

Την παρέμβαση της Πολιτείας και κάθε αρμόδιου φορέα ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (7/3), η δημοτική αρχή της πόλης εκφράζει την αγωνία της για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα, ενώ αποκαλύπτει ότι παρατηρείται από και κλοπή καλυμμάτων φρεατίων.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πολλές φορές στο παρελθόν έχει καυτηριάσει το θέμα της εκτεταμένης κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών, που συνοδεύεται και με παράνομη –κατά κύριο λόγο- κατάληψη κτιρίων και διαφόρων κελυφών για φύλαξη και διαμονή.

Μέχρι στιγμής, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την κλοπή ανακυκλώσιμων, ενώ έχουμε κοινοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία  στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και έχουμε προσφύγει στη συντεταγμένη Πολιτεία για λήψη μέτρων περιορισμού και καταστολής του φαινομένου.

Η κλοπή ανακυκλώσιμων από τους κάδους του Δήμου, καθώς και η γενικότερη δραστηριότητα που έχει σχέση με οικονομικές δοσοληψίες πώλησης ειδών, χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά, που όπως είναι εύλογο δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης και της χώρας, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποτραπεί, γιατί δεν υπάρχει κανένα σχετικό νομοθετικό μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί.

Γι’ αυτό απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με αστυνόμευση που να σηματοδοτήσει την αντιστροφή της κατάστασης.

Επειδή το θέμα είναι πραγματική γάγγραινα, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία να ενημερώσει τόσο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όσο και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), ζητώντας την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης και κυρίως η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν, ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά κυρίως να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη.

Να επισημάνουμε ότι τελευταία, πέρα από τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών, ως Δημοτική Αρχή, αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, γι αυτό και προχωρήσαμε σε δύο ακόμη καταγγελίες, για την κλοπή καλυμμάτων φρεατίων από το Πάρκο της ΧΑΝΘ και για τις συνεχείς παραβιάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, που εκτός όλων των άλλων δημιουργούν ζητήματα επικινδυνότητας».