ΕΕΘ: “Τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου”

Στην κατάθεση τεσσάρων προτάσεων που θα βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο καπνικών και άλλων προϊόντων, προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, προχώρησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης πρόκειται για “προτάσεις που δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά που προέκυψαν μέσα από την σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο μας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της γάγγραινας του λαθρεμπορίου. Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν άμεσα στην θεσμοθέτησή τους, για να αποδείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι ενδιαφέρονται να σταματήσουν αυτή την κοινωνική πληγή που πλήττει, όχι μόνο την εικόνα μιας πόλης, αλλά πολύ περισσότερο τους νομιμόφρονες επαγγελματίες”.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις εστάλησαν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αλλά και σε όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης προκειμένου να μετασχηματιστούν σε νομοθετήματα.

Αναλυτικά οι προτάσεις είναι οι εξής:

  1. Η θέσπιση προστίμου, όχι μόνο για τους διακινητές των λαθραίων προϊόντων αλλά και για όσους πολίτες τα προμηθεύονται, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  2. Αυστηροποίηση των ποινών και των διαδικασιών για τους παραβάτες. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη παρατήρησαν ότι με το σημερινό καθεστώς  δεν υπάρχει αυστηρότερη ποινή σε κάποιον που υποπίπτει στο αδίκημα πολλαπλές φορές, κάτι που, όπως εκτιμάται, θα αποθάρρυνε τους διακινητές. Επίσης θεωρούνται χαμηλά τα ισχύοντα πρόστιμα, αφού αφορούν ποσά μικρότερα από τα κέρδη ενός λαθρεμπόρου, συνεπώς δεν είναι αποτρεπτικά.

  3. Η αλλαγή της νομικής οδού ως εξής: οι αρχές αποφεύγουν την Αυτόφωρη διαδικασία γιατί αυτή απαιτεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, για τη σύνταξη του οποίου αρμόδιο είναι το Τελωνείο, το οποίο όμως, λόγω φόρτου εργασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί!

  4. Θα πρέπει να μελετηθεί η πιθανότητα απώλειας του καθεστώτος ασύλου ή πρόσφυγα για τους αλλοδαπούς που επανειλημμένα συνελήφθησαν να διακινούν λαθραία προϊόντα. Αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις τάξεις των οποίων οι λαθρέμποροι στρατολογούν τους διακινητές.