ΕΛΙΑΜΕΠ: «Μία δέσμη προτάσεων για την ΕΕ των 27»

«Για μια Επανεκκίνηση της Ευρώπης: Μία δέσμη προτάσεων για την ΕΕ των 27», επιγράφεται η τελευταία έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη», η οποία παρουσιάστηκε από το Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η ΕΕ των 27 θα πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση για να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος μιας εθνικιστικής και αυταρχικής Ευρώπης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα», υποστηρίζει η έκθεση.

Η παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο, ο οποίος τόνισε ότι «Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία, για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις. Το Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη εισηγείται μια τέτοια συνολική συμφωνία, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλα τα κράτη-μέλη. Η πρόταση αναζητά τη χρυσή τομή μεταξύ εθνικής υπευθυνότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προστασίας των δικαιωμάτων και ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών».

Η Ευρώπη και η μεγάλη κρίση

«Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, ή θα περιμένει μοιρολατρικά την επόμενη μεγάλη κρίση;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη.

“Η Ευρώπη είναι η πατρίδα της θεσμικής καινοτομίας, της ικανότητας να ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό της και μόνο μέσα από το άνοιγμα της γνώσης και των θεσμών της μπορεί να θωρακίσει καλύτερα το μέλλον της”, τόνισε ο Παναγιώτης Βλάχος, Επικεφαλής «Μπροστά», συνιδρυτής Vouli Watch.

Πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις;

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, αρθρογράφος, διευθυντής περιεχομένου του ερευνητικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, παρατήρησε ότι “η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ΕΕ δεν εξαρτάται τόσο από την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο ή γενικά “την Ευρώπη”, όσο από τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών. Αυτό είναι το προσόν της συγκεκριμένης πρότασης: Είναι δομημένη ώστε να είναι χρήσιμη σ’ αυτούς, το μόνο κρίσιμο κέντρο λήψης αποφάσεων”

Ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθ/ντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (AΣΚΙ), διευκρίνισε ότι «το στρατηγικό πρόβλημα του ευρωπαϊκού project παραμένει. Η Eνωμένη Ευρώπη κέρδισε χρόνο, αλλά όχι την παρτίδα και η συζήτηση παραμένει εγκλωβισμένη γύρω από τον κίνδυνο του λαϊκισμού, αφήνοντας έξω το κύριο ερώτημα: ποιά ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να εγγυηθεί άμβλυνση των ανισοτήτων εντός κάθε εθνικού σχηματισμού και μεταξύ των χωρών της ΕΕ; Εκεί κάπου όλες οι απαντήσεις που ξέρουμε φαντάζουν ανεπαρκείς και κοντόφθαλμες».

Το ΕΛΙΑΜΕΠ για το μέλλον της ΕΕ

«Η σημερινή εκδήλωση, φιλοδοξεί να πυροδοτήσει περαιτέρω την εθνική και πανευρωπαϊκή συζήτηση, ώστε να αναπτυχθεί νέα προσέγγιση και καινούργιες ιδέες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, καθώς και για να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για το μέλλον της Ένωσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στόχος του «Νέου Σύμφωνου για την Ευρώπη» είναι η ανάπτυξη ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου προτάσεων για να ξεπεραστεί η κρίση και να θωρακιστεί η Ευρώπη απέναντι στις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Νέο Σύμφωνο και Think Tanks

To «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» αποτελεί μια πρωτοβουλία κορυφαίων ευρωπαϊκών δεξαμενών σκέψης με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών, στο οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι εταίρος μέσω της συμμετοχής του μέλους του ΔΣ καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου στην ομάδα προβληματισμού.

Η δημοσίευση της τελικής έκθεσης του εγχειρήματος αποτελεί το επιστέγασμα 5 ετών εργασίας, αποτυπώνοντας πάνω από 120 εθνικές και διεθνικές συζητήσεις ανά την Ευρώπη, επισημαίνει το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ