Επιστολή Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης στον Κορυδαλλό

Επιστολή σ’ απάντηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, Χριστόφορος Γιαννακόπουλος στην εφημερίδα «Έθνος», συνέταξε και απέστειλε στην ίδια εφημερίδα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Στο περιεχόμενο της επιστολής του, ο άνθρωπος που καταδικάσθηκε ως αρχηγός της 17Νοέμβρη, τόνισε ότι στις φυλακές Κορυδαλλού, και ειδικά στις πτέρυγες Ε και Β, οι συνθήκες κράτησης «δεν είναι και τόσο ειδυλλιακές όσο τις περιέγραψε ο διευθυντής των φυλακών».

Μάλιστα τονίζει ότι στα περισσότερα κελιά δεν υπάρχει θέρμανση, καθώς όλα τα παράθυρα είναι σπασμένα, ενώ καταγγέλλει ότι «έχουν παρουσιαστεί και φαινόμενα εκμετάλλευσης των κρατουμένων», αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η επιστολή του Αλέκου Γιωτόπουλου:

Εδώ και καιρό, στην πτέρυγα Ε υπάρχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με τουλάχιστον 30 διακοπές του ρεύματος καθημερινά. Από τις 4 Δεκέμβρη, κάθε βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι 100 κρατούμενοι του Β ορόφου μένουμε έξω από τα κελιά για μία ώρα μέχρι τις 9 το βράδυ. Πριν δύο εβδομάδες, στις 9 το πρωί τα ηλεκτρικά καλώδια στον διάδρομο του 1ου ορόφου πήραν φωτιά και οι δύο όροφοι γέμισαν καπνούς. Από παρόμοια φωτιά στον πίνακα ή στα καλώδια κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή στον Β όροφο. Χθες ο φύλακας δεν μπορούσε να σηκώσει την ασφάλεια, αφού αυτή έπεφτε ξανά αμέσως. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σε όλους τους αρμοδίους από τις αναφορές που έκαναν οι φύλακες στον Αρχιφύλακα, στον Διευθυντή, στον Εισαγγελέα, στο Υπουργείο.

Επί δύο μήνες κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Κανείς δεν επισκέφθηκε την πτέρυγα. Κανείς δεν μας έδωσε καμία απάντηση, ενώ το κόστος επισκευής είναι σχετικά μικρό. Επιπλέον, έχουμε και φαινόμενα εκμετάλλευσης των κρατουμένων. Από τη μία φέρνουν στην καντίνα μικρές σόμπες παροτρύνοντας να τις αγοράσουν, ενώ γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση δεν αντέχει τέτοιο φορτίο, και από την άλλη τους κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνοι για τις διακοπές.

“Κύριος υπεύθυνος ο Γιαννακόπουλος”

Ο κύριος υπεύθυνος αυτή της κατάστασης, ο διευθυντής Χριστόφορος Γιαννακόπουλος, έδωσε χθες συνέντευξη στο «Έθνος» παρουσιάζοντας μία ειδυλλιακή εικόνα του Κορυδαλλού, λέγοντας ότι «κανείς κρατούμενος δεν θέλει να φύγει» και ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο, όχι με ένα, αλλά και με δύο βραχιολάκια. Ότι δεν υπάρχουν πτέρυγες VIP. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι η πτέρυγα ΣΤ είναι το Κολωνάκι και η Ε ή Β τα δυτικά προάστια.

Ότι στην Ε στους διαδρόμους και στις σκάλες όλα τα παράθυρα είναι σπασμένα και οι κρατούμενοι φοράνε μπουφάν, ενώ στα γραφεία της Διεύθυνσης κυκλοφορούν με κοντομάνικα τον χειμώνα. Ότι στην Ε δεν έχει θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Οπότε τι το χρειάζονται το ρεύμα; Ασ’ τους να φωνάζουν και ας καούν. Προκαλώ τον κύριο διευθυντή να επιτρέψει στους δημοσιογράφους της εφημερίδας που έδωσε συνέντευξη να έρθουν στην πτέρυγα να δουν με τα μάτια τους την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί.