ΙΝΤΙΜΕ

ΕΥΑΘ: «Υποχωρεί το φαινόμενο ρύπανσης»

Καθησυχαστική είναι η ΕΥΑΘ, αναφορικά με την υπόθεση ρύπανσης στο νερό του Αλιάκμονα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (18/1), η εταιρεία κάνει λόγο για υποχώρηση του φαινομένου συγκέντρωσης υδρογονανθράκων στο νερό που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

«Οι τελευταίες μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας από τους ταμιευτήρες του Αλιάκμονα έως και την είσοδο στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, δείχνουν υποχώρηση του φαινομένου. Συνεχίζουμε, ωστόσο, με την ίδια συχνότητα τις δειγματοληψίες, τόσο στους ταμιευτήρες, όσο και στην είσοδο της εγκατάστασης, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την εξέλιξή του», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Γιάννης Κρεστενίτης.

Συνεργασία ΕΥΑΘ – ΔΕΗ για την παρακολούθηση των υδάτων

Στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ αναφέρεται, ακόμη, η έναρξη συνεργασίας με τη ΔΕΗ, για την ποιοτική παρακολούθηση των υδάτων.

«Παράλληλα, σε κοινή σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Περιβάλλοντος Δημήτρη Δερματά και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε., Μανώλη Παναγιωτάκη, αποφασίσαμε από κοινού με τη ΔΕΗ, η οποία και διαχειρίζεται τα νερά των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα, συνεργασία για την ποιοτική παρακολούθηση των υδάτων του», σημειώνει ο κ. Κρεστενίτης.

«Συγκεκριμένα, θα συγκροτήσουμε κοινή ομάδα με τη ΔΕΗ -η συνεργασία μας άλλωστε υπήρξε στενή από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου-, σε υψηλό επίπεδο στελεχών, ώστε να συνταχθεί σχέδιο ποιοτικής παρακολούθησης των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα και της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του ποταμού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται και  διαχειριστικά μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης», προσθέτει ο επικεφαλής της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

«Ενημερώσαμε τις αρχές από την πρώτη στιγμή»

Παράλληλα, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρει, ότι η ΕΥΑΘ ενημέρωσε άμεσα στις αρμόδιες αρχές για το φαινόμενο: «Από την πρώτη ώρα, η εταιρεία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και ενήργησε βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που περιλάμβανε μέτρα τόσο εντός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, αυξάνοντας τον χρόνο επεξεργασίας του ύδατος, όσο και στις περιοχές εντοπισμού της ρύπανσης, με αύξηση της παροχής στη συνδετήρια διώρυγα, ανανέωση των νερών του φράγματος κι εγκατάσταση πλωτών απορροφητικών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας».