Φωτ. αρχείου

Η «εσωτερική μετανάστευση» των προσφύγων ανακουφίζει τη Μόρια

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας έπεσε κάτω από 5.000.

Δεδομένων των μηδενικών αφίξεων το τελευταίο διάστημα, μόλις 531 καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά και των αναχωρήσεων από το νησί μεταναστών και προσφύγων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η Μόρια είχε 4.996 διαμένοντες.

Ας σημειωθεί ότι χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν για την Αθήνα 376 άτομα τα οποία παρελήφθησαν από υπηρεσίες προκειμένου να διαμείνουν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας, περιμένοντας εκεί την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Βελτιώθηκε η κατάσταση

Η μείωση του αριθμού των διαμενόντων στη Μόρια, βελτίωσε τη κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό. Από τις περίπου 450 σκηνές που υπήρχαν έμειναν πια σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ λιγότερες από 80. Με προοπτική σε λίγες μέρες να μην υπάρχει πλέον καμία σκηνή στην οποία να μένει πρόσφυγας ή μετανάστης.

Την ίδια ώρα στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ διαμένουν 1.095 άτομα. Συνολικά στο νησί στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές φιλοξενίας στην πόλης μένουν 6.964 άτομα. Την Πρωτοχρονιά στη Λέσβο ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνούσε τα 8.200 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ