Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία»

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως εξήγησε η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια περικλείει αλυτρωτικές διαθέσεις, ενώ έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας πως η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Η ομιλία του

Διαβάζοντας το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, που εκφράζει το σύνολο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος τόνισε:

«Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.
Η εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα.

Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».