Νέο «όχι» από το Συμβούλιο Εφετών για έκδοση Τούρκου κουρδικής καταγωγής

Ένα ακόμα όχι από το Συμβούλιο Εφετών σε αίτημα για έκδοση Τούρκου κουρδικής καταγωγής, και συγκεκριμένα του Μεχμέτ Ντογκάν.

Κάνοντας δεκτή την αρνητική πρόταση της αρμόδια εισαγγελέως, οι εφέτες – μέλη του συμβουλίου έκριναν  ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του από ευρωπαϊκή χώρα και συγκεκριμένα τη Γαλλία, η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης από την γείτονα χώρα και για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους. 

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης: «Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπο του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας, όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Αρνούνται τις κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντογκάν συνελήφθη μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς του στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα το οποίο δεν αποδέχονται.