«Ναι» από το ΣτΕ για την κατασκευή της υποθαλάσσιας Πέραμα-Σαλαμίνα

Το «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για την συνέχιση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού που αφορά στην κατασκευή  της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι την περιοχή Παλούκια Σαλαμίνας.

Η υποθαλάσσια σήραγγα  θα περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας, με το μήκος της να ανέρχεται στα 14,5 χλμ.

Ο διαγωνισμός βρισκόταν στην β’ φάση, όταν διεκόπη μετά από προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του  Περιβαλλοντικού  Ομίλου Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» .

Τι ζητούσε με την προσφυγή

Με την προσφυγή του ο «ΠΕΡΙΒΟΣ» ζητούσε να ακυρωθεί η  από 27-3-2012 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία εγκρίθηκε:

  • η διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης, εκμετάλλευσης του έργου μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας και
  • η προκήρυξη (22-3-2012) της α’ φάσης του σχετικού διαγωνισμού.

Στην αίτησή του, ο περιβαλλοντικός όμιλος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Όμως, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 222/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμού του.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κι έτσι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί  κανονικά.