Φωτ. αρχείου

ΝΔ: «Απάνθρωπες οι συνθήκες στη Μόρια για τους πρόσφυγες»

Καταπέλτης είναι η ΝΔ για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «απάνθρωπες».

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας, Χαράλαμπο Αθανασίου, μετέβησαν σήμερα στη Λέσβο και διαπίστωσαν από κοντά πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης παρέμειναν… υποσχέσεις!

«Να μη γίνει η Μόρια μαύρη κουκίδα στο χάρτη»

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης:  «Δυστυχώς, η εικόνα στη Μόρια παραμένει τραγική. Ουσιαστικά, επεκτάθηκε ο καταυλισμός στα διπλανά χωράφια, διαμορφώνοντας συνθήκες απάνθρωπες για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σ’ αυτόν.

Αλλά και για τους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους διαρκώς να απαξιώνονται και τον τόπο, όπου θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να γίνεται, πλέον, αφιλόξενος και για τους ίδιους. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ. Μουζάλας, ενώ εκλήθη στη Βουλή μετά από τέσσερις εβδομάδες να απαντήσει στο τι θα κάνει για την αποσυμφόρηση των νησιών, δεν μας είπε τίποτα.

Στέρεψε η Κυβέρνηση και από υποσχέσεις προς τους νησιώτες. Γιατί μέχρι τώρα ό,τι και αν έχει υποσχεθεί, δεν το έχει υλοποιήσει σε κανένα επίπεδο.

Αυτό πλήττει την εικόνα της χώρας και στο εξωτερικό, αλλά πλήττει και την εθνική συνοχή στο εσωτερικό.

Θέλω, για άλλη μια φορά, να επιστήσω την προσοχή σε αυτόν το δοκιμαζόμενο τόπο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και ιδιαίτερα, στο χωριό της Μόριας. Γιατί  δεν μπορεί να γίνει μια μαύρη κουκίδα στο χάρτη, στην οποία δεν θα λειτουργούν οι – κοινωνικά αποδεκτές – παροχές προς τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους.

Και είναι μια έκκληση και ανθρωπισμού, αλλά και μια έκκληση εθνική. Ότι δηλαδή, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Βόρειο Αιγαίο στη τύχη του, να γίνει το hot – spot όλης της Ευρώπης».