ΟΔΘ: Σε πλήρη παρακμή οι οδοντιατρικές σχολές της χώρας

Ένα βήμα από την καθολική διάλυση βρίσκονται οι Πανεπιστημιακές Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας, όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των οδοντιατρικών σχολών οι οποίες λειτουργούσαν ανέκαθεν με τα υψηλότερα στάνταρντς και εκπαίδευαν επιστήμονες διεθνούς κύρους και πλέον βουλιάζουν στα προβλήματα λόγω της αδιαφορίας του Υπουργείου Παιδείας.

«Την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα… σωτηρίας, όπως η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, οι ήδη υπάρχουσες δομές μαστίζονται από πρωτοφανή, οξύτατα προβλήματα και οδηγούνται σε διάλυση. Η Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση σχεδόν σταμάτησε ολοκληρωτικά, παλεύει να συντηρηθεί με πόρους που προέρχονται από την παροχή οδοντιατρικών θεραπευτικών εργασιών σε ασθενείς κατά την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή κλινική άσκηση των φοιτητών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. “Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχουν επέλθει επικίνδυνες μειώσεις του διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, όπως επίσης και σε απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Ένα από τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, ήταν μέχρι πρότινος ο ξεριζωμός των νέων επιστημόνων μας για ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος που ελοχεύει είναι όλο και περισσότεροι νέοι μας να μεταναστεύουν όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για σπουδές σε γειτονικές χώρες που διαρκώς εξελίσσονται και προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αφενός τα Δημόσια πανεπιστήμιά μας καταστρέφονται, αφετέρου παρατηρούμε μια υπόγεια προσπάθεια για απαξίωση τυχόν ιδιωτικών Ιδρυμάτων, παρότι ανθούν εδώ και αιώνες στο εξωτερικό”, τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.

Στο πλευρό του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ο ΟΣΘ

“Με απογοήτευση είδαμε ότι κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 15 που αφορούσε στο παραπάνω φλέγον ζήτημα για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οδοντιάτρους, αιφνιδίως αποσύρθηκε. Πρόκειται για ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα του κλάδου μας, το οποίο χρήζει επιτέλους λύσης. Οι Καθηγητές και οι Λέκτορες συνεχίζουν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέσα στην κρίση να μεταδίδουν γνώση και να κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης”, επεσημαίνει ο κ. Δεβλιώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβληματιστούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δη τον Υπουργό Παιδείας να επισκεφθεί τις Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος.