Οι «απαιτήσεις» της ΑΔΕΔΥ για τη Novartis

Ανακοίνωση για την υπόθεση Novartis εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, «απαιτώντας», μεταξύ άλλων, «να χυθεί άπλετο φως» και να «επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα των εργαζομένων».

«Το ‘σκάνδαλο’ Novartis αναδεικνύει τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εδώ και χρόνια ασκούνται και θέλουν τα Δημόσια Κοινωνικά αγαθά να εμπορευματοποιούνται και να ιδιωτικοποιούνται», αναφέρει αρχικά η σχετική ανακοίνωση.

«Κερδοσκοπία με τις ευλογίες των κυβερνήσεων»

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παρακολουθούμε ένα ακόμη σκάνδαλο, που για χρόνια εξελίσσονταν εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, την ίδια ώρα που με μεγάλη ευκολία κόβονταν μισθοί και συντάξεις και συρρικνώνονταν ασφαλιστικά δικαιώματα», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

«Η κερδοσκοπία της Novartis και των άλλων φαρμακευτικών εταιριών, συνέβαινε με την ανοχή, αν όχι και με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του παρελθόντος, και είναι μία από τις αιτίες της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. Όλα αυτά τα χρόνια οι μνημονιακές περικοπές στην υγεία, τη φαρμακευτική δαπάνη και τις συντάξεις μετέτρεψαν τα φάρμακα από είδος πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας για εργαζόμενους και συνταξιούχους».

«Η κυβέρνηση επιτρέπει να ληστεύεται η κοινωνική πλειοψηφία»

«Καμία Δημόσια Αρχή, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτε ο ΕΟΦ δεν έκανε οτιδήποτε για να περιορίσει τα υπερκέρδη της Novartis και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που έχουν ήδη ακολουθήσει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, δίνοντας τέλος στην αιμορραγία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τσέπες των πολιτών», αναφέρει στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ.

Μάλιστα, από τα «βέλη» της δε γλιτώνει ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Ακόμη και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επιβάλλει συνεχώς μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, για να σώσει δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα, επιτρέπει να ληστεύεται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, όταν άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει την Novartis στα δικαστήρια».

Τι «απαιτεί» η ΑΔΕΔΥ:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ «απαιτεί»:

  • «Να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα για την υπόθεση Novartis, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
  • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα χρήματα των εργαζομένων, που λεηλατήθηκαν από τις κερδοσκοπικές πρακτικές οι οποίες ασκούνταν τόσα χρόνια στο χώρο του φαρμάκου.
  • Να δημιουργηθεί Εθνική Φαρμακοβιομηχανία και κρατική φαρμακαποθήκη.
  • Να στηριχθεί και να στελεχωθεί ο ΕΟΦ με κριτήριο τον πλήρη έλεγχο των φαρμάκων για την προστασία των ασθενών.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία και Περίθαλψη με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».