ΣτΕ: «Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους καθηγητές των ΤΕΙ»

Aντισυνταγματικές έκρινε η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ και αποφάνθηκε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Το ΣτΕ εξέδωσε σχετικά τρεις αποφάσεις. Σύμφωνα όμως με αυτές, για  λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο για όσους έχουν προσφύγει έως τώρα στα διοικητικά δικαστήρια θα πρέπει οι αποδοχές τους  να επιστρέψουν αναδρομικά στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 πλαίσιο (δηλαδή να λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από 1.8.2012 έως σήμερα).

Για τους υπόλοιπους η αναπροσαρμογή των μισθών τους πρέπει να γίνει από σήμερα και μετά, δηλαδή από την ημέρα δημοσίευσης των τριών αποφάσεων του ΣτΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν αυτόν τον διαχωρισμό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην «οξυμένη δημοσιονομική κρίση» και στην «κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι αποφάσεις

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει σχετικά καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές και καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ .

Η Ολομέλεια του ΣτΕ  εξέδωσε τελικά τις υπ΄αριθμ. 479-481/2018 αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώθηκαν 49 καθηγητές των ΤΕΙ.

Κατά την κρίση των συμβούλων Επικρατείας  οι μνημονιακοί νόμοι αλλά και η επίμαχη υπουργική απόφαση που αναδρομικά από 1.8.2012 μείωσαν τις αποδοχές των καθηγητών ΤΕΙ «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις συνταγματικές αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Στο επίμαχο σκεπτικό  της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι  η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.