Φωτό Αρχείου

Στο «σκαμνί» στελέχη της «Αλληλεγγύης» για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη και άλλα τρία άτομα, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της οργάνωσης, πριν περίπου δώδεκα χρόνια.

Στην υπόθεση, πλην του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση, κατηγορούμενοι είναι επίσης, η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για απλή συνέργεια στα αδικήματα του πρώτου και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται πως βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και τα χρήματα είχαν ήδη κάνει φτερά.

οικειοποιήθηκε 5,6 εκ. ευρώ

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης.

Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών – μιας μεταφορά που όμως δεν έγινε, διότι δεν είχε βρεθεί, ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής, αλλά ούτε και το εμπόρευμα.