Φωτ. αρχείου

Στο ΣτΕ οι αιτήσεις κατά του γεωγραφικού περιορισμού μεταναστών στα νησιά

Ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μετά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης ‐ Τουρκίας, όπως αυτός διατυπώνεται σε σχετική απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, παραβιάζει το σεβασμό της αρχής της αξίας του ανθρώπου, ενώ δεν τεκμηριώνεται και η αναγκαιότητα εφαρμογής του, επισήμαναν σήμερα εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κω και Σάμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα.

Οι πέντε δικηγορικοί σύλλογοι και το ΕΣΠ υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο αιτήσεις ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία», σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Οι δύο αιτήσεις εκδικάστηκαν σήμερα το πρωί στο ΣτΕ.

Όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Θέμης Σοφός, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που στηρίζει τους συλλόγους των νησιών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους, η απαγόρευση μετακίνησης τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε πραγματικό «είναι αντίθετη με την υπέρτατη αρχή που θεμελιώνεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου», αλλά και αντίθετη «στο δικαίωμα ακρόασης, καθώς ο αιτών άσυλο δεν έχει το δικαίωμα να ακουστεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών που συνεδριάζει στην Αθήνα».

Η Χαρά Κατσίγιαννη, από το νομικό τμήμα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου παραβιάζεται η ευρωπαϊκή Οδηγία 33/2013, σύμφωνα με την οποία τέτοιοι γεωγραφικοί περιορισμοί θα πρέπει να επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας τάξης ή για την ταχεία επεξεργασία και αποτελεσματική παρακολούθηση της αίτησης διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, «η διάταξη του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016, κατ’ εξουσιοδότηση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση περί γεωγραφικού περιορισμού, δεν εξειδικεύει κανένα λόγο δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας τάξης και δεν αναφέρει την ταχεία παρακολούθηση της αίτησης».

Η δικηγόρος Γραμματική Αλοιμόνου, που εκπροσώπησε τους δικηγορικούς συλλόγους Χίου, Ρόδου, Κω και Σάμου, τόνισε ότι «όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα παραμονής στα νησιά, δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος όρος μέσα στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας»· αντίθετα, «γίνεται μία ερμηνεία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι, επειδή πρέπει να γίνεται επαναπροώθηση από τα νησιά, θα πρέπει οι πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στα νησιά και εκεί να γίνεται η διαπίστωση αν δικαιούνται ή όχι το άσυλο».

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα παρατήρησε ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα νησιά μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, που δεν είναι δυνατόν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά και για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να υπάρχουν, να ζουν, να δημιουργούν χωρίς να επιδεινώνεται η καθημερινότητά τους». Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου δεν αντιτίθεται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, «αλλά χρειάζεται αυτή να βελτιωθεί και θα θέλαμε η Πολιτεία να προσπαθήσει να τη βελτιώσει», και συμπλήρωσε ότι η Συμφωνία «δεν έχει δουλέψει όσο θα έπρεπε μέχρι σήμερα».

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας και το Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής «όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων και τη δημιουργία συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, και για έλλειψη συντονισμού των αρχών που οδηγεί σε μειωμένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σχετικά με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έκανε λόγο για «ανάγκη τροποποίησής της».

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος επισήμανε ότι «στα νησιά η οικονομία καταρρέει, τουρισμός δεν υπάρχει και αλλοιώνεται και ο πολιτισμός, αλλοιώνεται η σύσταση των νησιών, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού στην πόλη της Μυτιλήνης και το ένα δέκατο στη Λέσβο είναι πρόσφυγες και μετανάστες». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «η Πολιτεία όφειλε να κάνει αναλογική κατανομή όσων δικαιούνται να μένουν στην Ελλάδα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας» και αναφέρθηκε και στο θέμα «των μεγάλων ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δε θέλουμε χρήματα, θα προτιμούσαμε να υπάρχει αναλογική κατανομή με κριτήρια εδαφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Τέλος, συμπλήρωσε ότι η λύση για να μην υπάρχουν ροές θα ήταν «η επιτήρηση των συνόρων, όπως γινόταν το 2013 και 2014».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ