Συναγερμός και ελεγχόμενη πλημμύρα στον Έβρο

Σε ελεγχόμενη πλημμύρα (τεχνητή κατάκλυση) προχώρησαν οι αρχές στον Έβρο, καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό είχε ανέβει στα 5.88 μέτρα, οκτώ εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού. Η τεχνητή κατάκληση πραγματοποιήθηκε σε 5.500 στρέμματα στην περιοχή του Πυθίου, λίγο μετά τις 18:00.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφασή του για άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάνω από 5.000 στρέμματα καλλιεργειών.

«Γι’ αυτό αποφάσισα την τεχνητή πλημμύρα»

«Έδωσα εντολή να ανοίξουν τα θυροφράγματα, επειδή η στάθμη των νερών είναι πάρα πολύ ψηλά και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Την ίδια στιγμή, το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ συνεχίζει να υπερχειλίζει και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Βουλγαρία και την Τουρκία δεν ευνοούν», δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει πως «ανοίγοντας τα υδροφράγματα, προσπαθούμε, με μια βαλβίδα εκτόνωσης στο Πύθιο, να ρίξουμε τη στάθμη, αποσυμφορίζοντας κάπως τον ποταμό Έβρο, σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «πρωτίστως ο στόχος μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως, πέφτοντας η στάθμη, να μην αποτελεί απειλή, καθώς ο ποταμός κατεβαίνει προς το Νότο».

Ο ίδιος, εξάλλου, εκτιμά πως και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, «γιατί έχει καιρικά φαινόμενα και συνδυαστικά με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε Βουλγαρία και Τουρκία, ο νομός παραμένει σε επιφυλακή».

Σημειώνεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ενόψει της εφαρμογής του σεναρίου ανοίγματος των θυροφραγμάτων, που τελικώς έγινε πράξη, ζήτησε εγκαίρως από κλιμάκιο ελεγκτών του ΕΛΓΑ να μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία έχει καλλιέργειες σίτου και μηδικής (που προορίζονται για ζωοτροφές) προκειμένου να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της προκληθείσης ζημίας.