Τα σχολεία στην Κρήτη εξοικονομούν ενέργεια και δείχνουν το δρόμο

Ρεκόρ εξοικονόμησης ενέργειας για 87 δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην Κρήτη, τα οποία υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euronet 50/50max, με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια».

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, στόχος είναι το εν λόγω πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία του νησιού.  Για αυτόν το λόγο, μάλιστα, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, παρέλαβε από τον περιφερειάρχη τον «ψηφιακό φάκελο» του προγράμματος, ο οποίος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια του νησιού. Μάλιστα, στόχος είναι να προχωρήσει στο μέλλον και η συμμετοχή τόσο των λυκείων, όσο και των νηπιαγωγείων.

Διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων, με την καθοδήγηση της Περιφέρειας και των εκπαιδευτικών, κατάφεραν να εξοικονομήσουν ενέργεια της τάξης του 16,2%, ενώ ο στόχος του ίδιου του προγράμματος ήταν το 8%. Πέτυχαν, δηλαδή, διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας.

«Συνεργαστήκαμε με 87 σχολεία σε όλη την Κρήτη και είδαμε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή είχαμε μία εξοικονόμηση ενέργειας 16%, όταν ο στόχος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ μικρότερος (12%). Σήμερα, παραδίδουμε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης όλο τον ενημερωτικό φάκελο και θέλουμε σε όλα τα σχολεία της Κρήτης να πάει αυτή η συνεργασία για την εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Διπλός ο στόχος

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα παιδιά να πετύχουν μία μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, που μπορεί να ανέλθει και στο 20% στο σχολείο, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας από το σχολείο να μεταφερθεί και στο σπίτι. Άρα, υπάρχει ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» πάρα πολύ σημαντικό για το νησί, που ξεκινάει από τα παιδιά.

«Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκε, αξιολογήθηκε και κατέκτησε την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνει απλές οδηγίες που μπορεί κανείς στην καθημερινή του πρακτική να εφαρμόσει», ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης.

Μάλιστα, ως παράδειγμα έδωσε και μία απλούστατη οδηγία που δόθηκε στα παιδιά. «Αυτή ήταν, όταν φεύγουν από το ένα δωμάτιο, να κλείνουν το φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Σε επόμενη φάση, θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα επεκταθεί και στην προσχολική ηλικία, περιλαμβάνοντας και τα νηπιαγωγεία… Τελικός στόχος να διευρύνουμε και στα 1.040 σχολεία του νησιού το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Συνολικά, οι μαθητές που συμμετείχαν στο Euronet 50/50 max στην Κρήτη, εξοικονόμησαν 116.954 KWh ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 53,81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.