Άρτα: Ημερίδα με θέμα την ιστορία του τόπου

Η ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, αλλά και του φυσικού του περιβάλλοντος, όπως και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της μουσικής παράδοσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Προγράμματος «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη», στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ. Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας.

propoli

Με βάση, λοιπόν, ιστορικές αναφορές, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν στη διάδραση φυσικού περιβάλλοντος και ελληνικής Ιστορίας. Ο «Θεός» κατά τους αρχαίους Έλληνες «Αχελώος», πρωταγωνίστησε σε όλες τις εκφάνσεις της Ιστορίας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Ο Αχελώος ποταμός, άλλωστε, συνδέεται, όπως αναφέρθηκε, τόσο στο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο όσο και, στις εκβολές του, με την Έξοδο του Μεσολογγίου. Επιπλέον, έγινε αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης της Κοιλάδας μέσα από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, με «οδηγό» ανάλογες δράσεις των Ευρωπαίων και ειδικά των Πολωνών, οι οποίοι αξιοποιούν το στοιχείο του «Νερού» στην πολιτιστική τους ταυτότητα.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Κοιλάδα του Αχελώου με δήλωσή του στο ΑΠΕ σημειώνει: «Η Κοιλάδα του Αχελώου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, έχει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων. Αυτή πρέπει να αναδειχθεί και να δώσει πνοή στον τόπο και να τον αναδείξει ως προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Αυτό θα γίνει μόνο με στοχευμένες δράσεις φορέων της περιοχής, σε συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και με την αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που κατάγεται από την περιοχή, και θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Στούκα Νεκταρία, εκπαιδευτικός – συντονίστρια του προγράμματος, επισήμανε πως η ημερίδα είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, που εντάσσεται στον κύκλο των προσπαθειών των συνεργαζόμενων φορέων για την ιστορική, πολιτιστική, προσέγγιση και ανάλυση, αλλά και την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής σημασίας της Μονής Σέλτσου, η οποία σχετίζεται με την αυτοθυσία των Σουλιωτών το 1804. Παράλληλα τόνισε πως συνάμα με τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στην Κοιλάδα του Αχελώου, κάθε Αύγουστο, επισημοποιείται και επιστημονικά η θέση του Σέλτσου, σε σχέση με τους μεγάλους ιστορικούς τόπους αυτοθυσίας, όπως το Μεσολόγγι και η Μυτιλήνη.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν καθηγητές πανεπιστημίων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν τοπικοί παράγοντες. Η ημερίδα υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Λέσβου, τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Μυτιλήνης, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τον Σύλλογο Γυναικών «Λένω Μπότσαρη» και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading