Ένωση Άθεων: «Απέχουμε από το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας»

Του Αντώνη Τσολναρά
Ως «φανερή αποχή από το χριστιανικό εθιμοτυπικό» χαρακτηρίζουν τα μέλη της Ένωσης Άθεων τον «Φανερό Δείπνο» που διοργανώνουν κάθε χρόνο από το 2011, τη Μεγάλη Παρασκευή.

propoli

Μιλώντας στο Politik.gr, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης, Ναπολέων Πάπιστας, εξήγησε τους λόγους και τον σκοπό που διοργανώνεται ο «Φανερός Δείπνος», την αφίσα -παραλλαγή του Μυστικού Δείπνου- της εκδήλωσης στο Facebook, ενώ επισήμανε και την απήχηση που έχει σε άτομα εκτός της Ένωσης, τα οποία αυξάνονται και εισρέουν «κάθε χρόνο, κυρίως την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας».

«Απέχουμε από το πένθος»

Αρχικά, ο κ. Πάπιστας επισήμανε πως η Ένωση Άθεων συστήθηκε το 2011, όντας νέο Σωματείο ιδρυόμενο στην Αθήνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν πρόκειται για ένα πάρτι κρεατοφαγίας όπως λανθασμένα έχει παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ, αλλά είναι ένας τρόπος να δηλώσουμε πως δεν συμμετέχουμε στο πένθος και στην κατάθλιψη των ημερών. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί-ες vegan που έρχονται στις συναντήσεις μας».

Και πρόσθεσε: «απέχουμε από την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις επιθυμίες του συνόλου. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Ένωση για την προώθηση της εκκοσμίκευσης της πολιτείας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού, του σκεπτικισμού, του ορθολογισμού, της κριτικής σκέψης και της αθεϊστικής οπτικής. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία περίοδος η οποία είναι αφιερωμένη σε μία συγκεκριμένη θρησκεία και μαζί της φέρνει κλειστούς δρόμους, κλειστά μαγαζιά, καμπάνες που χτυπούν», ανέφερε ο κ. Πάπιστας.

Τα μέλη της Ένωσης Άθεων κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δίνουν ραντεβού σε καταστήματα προκειμένου να συμμετέχουν στον δικό τους, «Φανερό Δείπνο». Η σημασία πίσω από τον «Φανερό Δείπνο», σύμφωνα με τον κ. Πάπιστα, είναι ότι «απέχουμε από τη νηστεία των ημερών και το κάνουμε φανερά, όχι μυστικά. Δηλώνουμε εμφανώς, δηλαδή, ότι είμαστε απομακρυσμένοι από το χριστιανικό εθιμοτυπικό, είναι εμφανώς αποχή από τη θρησκεία», τόνισε ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης.

Οι συναντήσεις στον «Φανερό Δείπνο»

Σύμφωνα με τον κ. Πάπιστα στην Αθήνα όταν έρχεται η ώρα του «Φανερού Δείπνου», κλείνουν το μαγαζί, λέγοντας πως «είμαστε από την Ένωση Άθεων και θέλουμε να κάνουμε μία συνάντηση για τόσα .χ. άτομα». Στη Θεσσαλονίκη όμως και σύμφωνα με τον γραμματέα του Δ.Σ. της Ένωσης, εδώ και τρία χρόνια έχει αλλάξει ο τρόπος που κανονίζεται η συνάντηση. Όπως εξηγεί ο κ. Πάπιστας, «πριν τρία χρόνια προέκυψαν προβλήματα με τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, διότι δεχόντουσαν απειλές. Πλέον όπως και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις: Σέρρες, Λάρισα, Βόλο, Χανιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Ρόδο, δεν ανακοινώνουμε δημόσια το μαγαζί στο οποίο θα γίνει η συνάντησή μας».

«Μετρούμε περίπου 3.000 μέλη»

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Άθεων, ο «Φανερός Δείπνος» είναι μία «ευκαιρία να ακουστούμε στον κόσμο». «Στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνεται η μεγαλύτερη εισροή στην Ένωση, όπου μετρούμε περίπου 3.000 μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με την αφίσα της εκδήλωσης στο Facebook, ο κ. Πάπιστας τόνισε πως: «εμείς δεν θεωρούμε προσβλητική την αφίσα του “Φανερού Δείπνου”, διότι ούτως ή άλλως ο πίνακας του Ντα Βίντσι έχει παραλλαχθεί σε πολλές εκδοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Άθεων.

Δείτε την εκδήλωση ΕΔΩ:

Loading