Ανατριχίλα από τις περιγραφές της τραγωδίας

Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας λαμβάνει η κατάσταση στην ανατολική Αττική. Ενδεικτική εικόνα αποτέλεσε η μακάβρια αποκάλυψη με τον εντοπισμό 26 σωρών στην περιοχή Κυανής Ακτής σε οικόπεδο λίγα μέτρα από την ακτή.

propoli

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης.  Σύμφωνα με το iefimerida.gr, οι άνθρωποι που εντοπίστηκαν νεκροί στο χωράφι ανέβαιναν με τα ΙΧ τους ψάχνοντας διέξοδο προς την Μαραθώνος. Ωστόσο εγκλωβίστηκαν.

Η φωτιά τους πλησίαζε και εφόσον είδαν ότι δεν μπορούν να βγουν σε κεντρικό δρόμο, εγκατέλειψαν τα ΙΧ στη μέση του δρόμου και προσπάθησαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα.

Στο σημείο όμως που είχαν βρεθεί, από κάτω υπάρχει γκρεμός και έτσι εγκλωβίστηκαν στο χωράφι και έχασαν όλοι τη ζωή τους.

Κάποιοι από τους νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και οικογένειες με παιδιά, βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Προφανώς, κάποια στιγμή, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει σωτηρία, αγκαλιάστηκαν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Την ορμητικότητα της φωτιάς περιγράφει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Θεόφιλος Λ. τονίζοντας ότι «μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς από την κορυφή, με τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα στην πλαγιά που βρίσκεται ο οικισμός».

«Όσοι πρόλαβαν να φύγουν τα πρώτα δέκα λεπτά κατάφεραν και γλίτωσαν», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Γιώργος και η σύζυγός του, κ. Μαρία, συμπληρώνει: «Βούτηξα το γιο μου, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προλάβαμε να φύγουμε, ειδάλλως θα εγκλωβιζόμασταν».Όπως τονίζουν «λίγο πιο κάτω βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός μιας γειτόνισσας».

Λίγο παρακάτω, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο κ. Μιχάλης απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους για άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης. Η κόρη του, που διαθέτει σπίτι στην περιοχή, μπήκε στο αυτοκίνητο μεταφέροντας την 7χρονη κόρη της καθώς και μια γειτόνισσα της με το 18 ημερών νεογέννητό της.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία του κάτοικου Κώστα Λαγανού ο οποίος παρομοίασε τα όσα έζησε με την έκρηξη στην Πομπηία.

«Ευτυχώς κοντά μας βρισκόταν η θάλασσα και τρέξαμε προς τα εκεί, αλλά οι φλόγες «έτρεχαν» πίσω μας μέχρι το νερό. Πραγματικά αυτή η φωτιά μου θύμισε την έκρηξη στην Πομπηία», ανέφερε ο Κώστας Λαγανός μιλώντας στο Sky News.

«Καιγόταν η πλάτη μας πριν μπούμε μέσα στην θάλασσα. Ήταν απαίσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κάτοικος του Μάτι.

Δραματική διάσωση ανθρώπων που βρέθηκαν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες

Το Superferry που επέστρεφε από Μύκονο – Άνδρο και κατέπλεε στη Ραφήνα, εντόπισε στη θάλασσα έξι Γάλλους, όπου και τους διέσωσε. Οι Γάλλοι παραθέριζαν σε ξενοδοχείο στο Μάτι. Η φωτιά έφτασε εκεί, και έζωσε το ξενοδοχείο, στο οποίο έγινε και έκρηξη. Οι Γάλλοι φοβήθηκαν και κατέφυγαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Loading