Αντίθετο στη νομοθεσία το όριο των 42 ετών για συμβολαιογράφους

Αντίθετο στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι το ηλικιακό όριο (42ο έτος της ηλικίας) εισόδου στο επάγγελμα των  συμβολαιογράφων, σύμφωνα με απόφαση του  Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει 43χρονη υποψήφια συμβολαιογράφος.

propoli

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, που δικαίωσαν με την απόφαση τους την προσφεύγουσα, απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ήταν ότι η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφαλείας των συναλλαγών.

Ο αγώνας της υποψήφιας

Η προσφεύγουσα που είχε “κοπεί”  από τριμελή οργανωτική επιτροπή του Εφετείου Αθηνών λόγω υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ηλικίας εσόδου στον κλάδο των συμβολαιογράφων, συμμετείχε στο διαγωνισμό του 2016 με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ .

Η υποψήφια κατατάχτηκε στη 280η θέση, περιελήφθη στον πίνακα επιτυχόντων και τοποθετήθηκε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χανίων αλλά  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ουδέποτε υπέγραψε την πράξη διορισμού της.

Επισημαίνεται ότι στην προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε ορίσει το 42ο έτος της ηλικίας ως ανώτατο όριο συμμετοχής στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 2830/2000.

Απ΄ την πλευρά της  η υποψήφια συμβολαιογράφος υποστήριξε ενώπιον του ΣτΕ ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά  τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.

Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι η θέσπιση ενός πλαισίου προκειμένου να εξασφαλίζεται σε κάθε πρόσωπο ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις, όπως είναι αυτή της   ηλικίας.

Το  Γ΄  Τμήμα του ΣτΕ στην υπ΄  αριθμ. 2421/2018 απόφασή του  επισημαίνει ότι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα  στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προσθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα τη οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.

Στο σκεπτικό της επίμαχης απόφασης αναφέρεται ακόμα ότι δεν αποτελεί θεμιτό σκοπό κατά την έννοια της οδηγίας η θέσπιση ορίου ηλικίας για την πρόσβαση στον κλάδο των συμβολαιογράφων.

Loading