Απόφαση ΣτΕ: Δεν επιστρέφεται το διαβατήριο στο Βαγγέλη Μαρινάκη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) απέρριψε το αίτημα του Ευάγγ. Μαρινάκη να ανασταλεί απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο.

propoli

Η αφαίρεση του διαβατηρίου του έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το ΣτΕ, καθώς το διαβατήριο του είχε αφαιρεθεί μετά από διάταξη της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, με την οποία του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το ίδιο είχε γίνει και σε τρεις συνεργάτες του μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που είχε ασκηθεί σε βάρος όλων για την υπόθεση του NOOR.

Ο εφοπλιστής ζήτησε από την Αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, όταν αυτή δεν επικυρώθηκε από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Η αρμόδια διεύθυνση της Αστυνομίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα, με αποτέλεσμα ο Ευάγγ. Μαρινάκης να προσφύγει σχετικά στο ΣτΕ.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στην απορριπτική απόφασή τους ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες ‐ μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στη διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Loading