Δέκα χρόνια με αναστολή στον Βίκτωρα Ρέστη

Κάθειρξη δέκα ετών για τον Βίκτωρα Ρέστη, αλλά με αναστολή, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

propoli

Η υπόθεση αφορά την αγορά με ψευδείς βεβαιώσεις, το διάστημα 2005-2008, από τις εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή «SKARPIZA DEVELOPMENT LIMITED» και «ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», περίπου 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Κορωπί, που ανήκαν κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο και είχαν καταπατηθεί από αγρότες.

Καταδικάστηκαν ακόμα τέσσερις από τους συνολικά 16 κατηγορούμενους.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενήργησε ο τότε εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».

Οι ποινές για την υπόθεση

Ειδικότερα, το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών, κατά συγχώνευση, τον Βίκτωρα Ρέστη, τον οποίο έκρινε ένοχο για τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή δήλωση, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στον κατηγορούμενο εφοπλιστή επιβλήθηκαν μάλιστα ποινές κάθειρξης οκτώ ετών για κάθε ένα από τα αδικήματα που τον βαρύνουν, οι οποίες τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη. Το ελαφρυντικό όμως που του αναγνωρίστηκε περί ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, τον γλίτωσε από τη φυλακή, καθώς δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή του, όπως και στους υπόλοιπους καταδικασθέντες.

Έτσι, ο Β. Ρέστης θα μπορεί, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, να είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 17 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της καταπάτησης των 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β’ Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 8 έως 10 χρόνια.

Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου. Σε όλους τους καταδικασθέντες, δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση. Οι υπόλοιποι 12 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Τι ανέφερε το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίμαχη έκταση φέρεται να πέρασε στην κυριότητα του εφοπλιστή με ψευδή έγγραφα, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του υποθηκοφύλακα Κορωπίου, που είχε αρνηθεί να την εγγράψει καθώς δεν υπήρχε σχετική βεβαίωση δασαρχείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη μετεγγραφή της έκτασης, το «πράσινο φως» είχε δώσει στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο Βίκτωρας Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως έπεσε θύμα ενός καλοστημένου σχεδίου το οποίο εξυφάνθηκε από πρώην στενούς του συνεργάτες στους οποίους είχε αναθέσει τη διαχείριση των εταιριών του, εναντίον των οποίων μάλιστα είχε καταθέσει και μηνύσεις.

Loading