Δεν εκδίδεται τελικά η Μολδαβή – θύμα trafficking

Μια σειρά από νομοθετήματα, που αφορούν από την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας μέχρι τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά Κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξήγγειλε την Τετάρτη (11/7) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

propoli

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου του, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν υπάλληλοι και πραγματογνώμονες που θα εποπτεύονται από εισαγγελέα. Αρχικός στόχος είναι να εκτελεστούν επιτέλους δικαστικές αποφάσεις που «λιμνάζουν» στα συρτάρια.
  • Νομοσχέδιο για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτά τα δύο νομοθετήματα είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.
  • Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Ακόμα, άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ ο υπουργός ανακοίνωσε την παράδοση σε εύλογο χρόνο και δύο νέων δικαστικών αιθουσών που θα χρησιμεύσουν για την επίσπευση της εκδίκασης μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής.

Δεν εκδίδεται το θύμα trafficking

Δεν εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης η Μολδαβή υπήκοος, θύμα trafficking, για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της. Ο υπουργός δήλωσε ότι μετά από μελέτη του φακέλου της υπόθεσης, αποφάσισε τη μη έκδοσή της, λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα trafficking το οποίο μάλιστα έδωσε και σημαντικές πληροφορίες για τη σύλληψη των μελών της σπείρας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά, για τον οποίο επίσης ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και μέχρι την έκδοση αυτής της απόφασης δεν μπορεί ο ίδιος να εξετάσει το θέμα της έκδοσης.

Loading