Ε.Ε.: 820 εκατ. ευρώ έλαβε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Το ποσό των 820 εκατ. ευρώ συνεισέφερε η Κομισιόν στην Ελλάδα ως έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για την κάλυψη αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους τομείς στέγασης και εκπαίδευσης, καθώς και για τα ασυνόδευτα παιδιά, ανέφερε ο ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019.

propoli

Το ύψος των κονδυλίων, από το 2019 και μετά, όπως είπε σε ενημερωτική συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα διοχετεύονται πλέον από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. και θα εξαρτώνται από την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα, αλλά και από την προσφυγική ροή προς την Ελλάδα.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτήν η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να είχαν βουλιάξει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι μεταναστευτικές ροές, σε σχέση με το 2015, έχουν μειωθεί κατά 97%.

Υπογράμμισε ωστόσο με έμφαση ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για την πρόληψη πιθανού μεταναστευτικού κύματος από την Αφρική, ο πληθυσμός της οποίας προβλέπεται να διπλασιαστεί σε διάστημα 18 έως 25 ετών.

«Αν συνεχίσουμε με τα σημερινά εργαλεία, οι ροές δεν θα σταματήσουν. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσεων επιτόπου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να σκεφτούμε και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Η Νιγηρία από 180 εκατομμύρια πληθυσμού σήμερα, το 2050 θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια, όσο περίπου και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό το πρόβλημα, είναι παγκόσμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Loading