INTIME

Κοντονής για καθεστώς προαγωγών των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

Επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, στην… κανονικότητα της ρύθμισης που αφορά το καθεστώς προαγωγών των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

propoli

Απαντώντας για άλλη μια φορά στις καταγγελίες της ΝΔ, που ταυτίζονται και με τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί «μαγειρέματος» για να προάγουν τους δικούς τους δικαστές, ο κ. Κοντονής ισχυρίζεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ρύθμιση του 2006 την οποία είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Κυρανάκη, για τη επίμαχη ρύθμιση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε:

«Μένω έκπληκτος. Προσβάλλει την κοινή λογική. Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση επαναφέρει ρύθμιση του 2006 την οποία είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Με αυτού του είδους την αντιπολίτευση βρισκόμαστε μπροστά στην πόρτα του φρενοκομείου. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για κάτι που η ίδια είχε ψηφίσει το 2006. Ήταν χούντα η ΝΔ το 2006 που είχε νομοθετήσει το ίδιο που νομοθετούμε εμείς σήμερα;

Όταν αποκάλυψα ότι η ρύθμισή μας είναι ταυτόσημη με τη ρύθμιση του 2006, τουλάχιστον οι εκπρόσωποι του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ δεν ξαναμίλησαν, διότι ούτε εκείνοι πρέπει να το γνώριζαν. Δεν είναι αντιπολίτευση το να λες σε μία κυβέρνηση ότι πράττει απαραδέκτως, όταν νομοθετεί διάταξη την οποία είχες ψηφίσει πριν δώδεκα χρόνια. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και ότι επανέρχεται σε καθεστώς κανονικότητας και καταφεύγουν σε αυτόν τον πεζοδρομιακό λόγο».

Ερωτώμενος ακόμα για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης ενός σχεδίου και ήδη οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι το 2015 παραλάβαμε στα Διοικητικά Πρωτοδικεία 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις, που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να περιμένουν από 8 έως 12 χρόνια για μία πρωτόδικη απόφαση.

Με τις παρεμβάσεις μας στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση των δικαστηρίων με προσωπικό, κατορθώσαμε όχι μόνο να αναστρέψουμε την αυξητική τάση αλλά και να μειώσουμε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τις εκκρεμείς υποθέσεις σε 185 χιλιάδες.

Είναι μεγάλος και αυτός ο αριθμός, αλλά μεγάλο και το άλμα που έγινε. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να εκμηδενίσουμε αυτό το “τέρας” της εκκρεμότητας. Τα καταφέρνουμε, δεν είναι κάτι που θα γίνει είναι κάτι που ήδη υλοποιείται».

Loading