Μετάθεση για τους δύο στρατιωτικούς από το Πεντάγωνο

Σε μια κίνηση ματ, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναμένεται να προχωρήσει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Κίνηση που είχε προαναγγείλει και ο Πάνος Καμμένος.

propoli

Συγκεκριμένα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, αναμένεται να μετατεθούν στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας, γεγονός που σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, θα λάβουν αποζημίωση αποστολής εξωτερικού.

Με την απόφαση αυτή, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί –στους οποίους δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο από την πλευρά της τουρκικής δικαιοσύνης- θα θεωρούνται πλέον «διπλωματικοί υπάλληλοι».

Να σημειωθεί πως η απόφαση που πήρε σήμερα (18/5) το ΣΑΓΕ βρίσκεται στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με σκοπό να συγγραφεί σχετική τροπολογία και να προωθηθεί άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών που είναι και το αρμόδιο για να αποδεχτεί και να προχωρήσει το θέμα στη συνέχεια στο ΥΠΕΘΑ και από εκεί στη Βουλή.

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι, η συγκεκριμένη κίνηση μετάθεσης έγινε για τρεις βασικούς λόγους:

Ο πρώτος είναι νομικός καθώς η απόφαση θα αποτελέσει άσσο στο μανίκι της υπερασπίσεως του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στο νέο αίτημα αποφυλακίσεως που θα κατατεθεί λίαν συντόμως καθώς με τον τρόπο αυτό, τα δύο στελέχη του Στρατού αποκτούν «μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στη γειτονική χώρα». Έτσι καταρρίπτεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός καθώς θα υλοποιηθεί η υπόσχεση των ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό των δύο στρατιωτικών που κρατούνται άδικα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ο τρίτος λόγος είναι ηθικός καθώς όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Αμύνης με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η στάση των Ενόπλων Δυνάμεων, που ουδέποτε ξέχασαν τα δύο στελέχη τους.

Loading