Μετεωρολογικός κυκλώνας «χτυπά» την Ελλάδα

Του Αντώνη Τσολναρά
Αισθητή κάνει την παρουσία του από εχθές το βράδυ το φαινόμενο «Ξενοφών», σημειώνοντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με θυελλώδεις ανέμους σε όλη την Ελλάδα.

propoli

Ο έμπειρος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, μιλώντας στο «Ρ», επισημαίνει ότι από αύριο και μεθαύριο Τετάρτη και Πέμπτη 26-27 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, θα ενισχυθεί περαιτέρω το φαινόμενο, καθώς στο Αιγαίο τα Μποφόρ θα φτάσουν μέχρι και τοπικά τα 10 Μποφόρ.

«Πιθανές χιονοπτώσεις σε βουνοκορφές»

Αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο υπάρχει πιθανότητα στο τέλος της εβδομάδας να σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε βουνοκορφές μεγάλων υψομέτρων, στην Κεντρική κυρίως, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.

Πότε περιμένουμε τις βροχές

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, «βροχές περιμένουμε από την Πέμπτη κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από την ανατολική Θεσσαλία μέχρι και την Κρήτη».

«Καμπανάκι» για νέο βαρομετρικό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά ο έμπειρος μετεωρολόγος στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς αναπτύσσεται ένα καινούριο βαρομετρικό σύστημα, το οποίο θα διατηρήσει την κακοκαιρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Το βαρομετρικό σύστημα θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα και θα διατηρήσει τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη», λέει στο «Ρ» ο Μιχάλης Σιούτας, προσθέτοντας πως «δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός για τη χώρα μας».

Πού θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες

Ήδη, από εχθές το βράδυ, σημειώνεται πτώση της θερμοκρασίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα έχει σχεδόν όλη η χώρα, είναι έως τους 23 βαθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, στα Ηπειρωτικά και στη Βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς, ενώ, στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, 5-6 βαθμούς λιγότερες.

Στις νησιωτικές περιοχές από 18-26 βαθμούς, υπενθυμίζοντας πως οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα είναι αρκετά θυελλώδεις, φτάνοντας τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Οι άνεμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα οι άνεμοι θα πνέουν 7-8 Μποφόρ και στα ανατολικά θα φτάσουν και τα 9 Μποφόρ, ενώ, στη Θεσσαλονίκη, οι Βοριάδες θα πνέουν από 4 έως 6 Μποφόρ, σημειώνοντας σταδιακή εξασθένηση.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ήδη, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σήμερα στην περιοχή της Αττικής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μέχρι τώρα 32 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των ανέμων, σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης πτώσεις δέντρων, με τους πυροσβέστες να προχωρούν σε έξι κοπές.

Loading