Μπούμπουρας: «Οι ‘Ελληνες την πατάμε γιατί παραείμαστε έξυπνοι»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Απλός, με πηγαίο χιούμορ και λαϊκή θυμοσοφία ο Παντελής Μπούμπουρας δεν μοιάζει με έναν τυπικό επιχειρηματία ο οποίος έχει καταφέρει να επιβάλει την παρουσία του σε μια ξένη χώρα που την έκανε και δική του, την Ουκρανία, ύστερα από δύο δεκαετίες με βάση του την Οδησσό, το στολίδι της Μαύρης Θάλασσας με το έντονο ελληνικό παρελθόν και την «παράδοση» σε εθνικούς ευεργέτες, όπως ο Γρηγόρης Μαρασλής.

Μεγαλωμένος στη Λήμνο έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην Αθήνα ως οικοδόμος και στη συνέχεια ως ιδιοκτήτης εταιρείας για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μπούμπουρας έφτασε στην Οδησσό στα μέσα της δεκαετίας του ’90, σε μια μεταβατική περίοδο για το νεοσύστατο, ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κράτος της Ουκρανίας.

Εκεί ίδρυσε την τεχνική εταιρεία Gefest (“Ήφαιστος”) και μετά από 20 χρόνια έχει κατορθώσει να κατασκευάζει περίπου 60.000 τετραγωνικά μέτρα το χρόνο.

Ελληνικό πάρκο στην Οδησσό

Σήμερα δεν είναι πλέον γνωστός μόνο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά και για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει στον ελληνισμό της Ουκρανίας, με ορόσημο την ανάδειξη της ιστορίας της Φιλικής Εταιρείας, η οποία συγκροτήθηκε στην Οδησσό.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ του είναι το Ελληνικό Πάρκο που κατασκευάζει δίπλα στα αιματοβαμμένα Σκαλοπάτια του «Ποτέμκιν» και στο αντίστοιχο τουρκικό πάρκο, την ίδια ώρα που ενισχύει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με οικονομική συνδρομή στους καθηγητές, χορήγηση υποτροφιών, καθώς και με τη δημιουργία δύο σχολείων στο Κίεβο όπου τα ελληνικά θα διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα.

Ταυτοχρόνως δημιουργεί έδρα βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας, ενώ ανακαινίζει το σπίτι του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Ο κ. Μπούμπουρας, πάντως, δεν παραλείπει να εκφράσει το παράπονό του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politik στην Οδησσό για το ότι οι ελληνικοί σύλλογοι της Ουκρανίας δεν διακατέχονται από το αίσθημα ενότητας κι αλληλεγγύης που θα τους βοηθούσε να είναι πιο αποτελεσματικοί.

«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 1997.

Η Ουκρανία έχει κάνει βήματα μπροστά.

Η γραφειοκρατία εχει περιοριστεί, η φορολογία είναι λογική και χάρη στους νέους ανθρώπους που έχουν ουκρανική ταυτότητα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο έχει επαναφέρει την ηρεμία, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα.

Πιο πολύ πιστεύω στο μέλλον της Ουκρανίας παρά της Ελλάδας γιατί εμείς παραείμαστε έξυπνοι για να τα καταφέρουμε», τονίζει ο κ. Μπούμπουρας, δίχως να κρύβει την αντιπάθειά του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία χάρη και στην ύποπτη απάθεια που έδειξε η τότε φιλορωσική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Πράγματι στην Κριμαία η πλειονότητα είναι ρωσόφωνη, αλλά με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να δώσουμε το νομό Ροδόπης στην Τουρκία.

Ο κ. Πούτιν χάρη στην προπαγάνδα και στα χρήματα έχει κερδίσει πολλές συνειδήσεις στη Δύση, ακόμα και στην Ελλάδα.

Κάποια στιγμή, πάντως, η Ρωσία θα γίνει μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως θα γίνει και η Ουκρανία».

Ο κ. Μπούμπουρας δεν παραλείπει να εκφράσει την εκτίμησή του για το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στον διευθυντή του Σωφρόνη Παραδεισόπουλο, οι οποίοι πέρα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και παραδοσιακών χορών είναι πολύ δραστήριοι, με πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία.

Ο επιχειρηματίας, επίσης, δεν ξεχνά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λήμνο, όπου σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της μπασκετικής ομάδας του Φάρου μόλις ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής κλειστού γηπέδου στη Μύρινα.

 

Loading