Παραδικαστικό πίσω από τις παράνομες αποφυλακίσεις

Του Σταμάτη Βαλασιάδη
Δικηγόροι, δικαστικός, ισοβίτης, υπάλληλος των ΚΕΠΑ, γιατροί αλλά και υπάλληλοι του ΙΚΑ φέρονται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα το οποίο αποφυλάκιζε παράνομα κρατούμενους, εκμεταλλευόμενο τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, αποκαλύπτει σήμερα η Politik.

propoli

Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς η οποία ξεκίνησε έπειτα από την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, κατέληξε στο σχηματισμό μίας ογκωδέστατης δικογραφίας στις σελίδες της οποίας περιγράφεται αναλυτικά η δράση του κυκλώματος.

H έρευνα των εισαγγελικών αρχών βασίστηκε και σε παλαιότερη έρευνα η οποία σχετιζόταν με υπόθεση χορήγησης παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς αλλά και πιστοποιήσεις αναπηρίας. Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου. Στη συνέχεια οι εισαγγελείς Διαφθοράς ζήτησαν τους φακέλους περίπου 370 κρατουμένων οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί με ιατρικές βεβαιώσεις, τους οποίους και έλεγξαν εξονυχιστικά.

Στις σελίδες της δικογραφίας περιέχονται συνομιλίες «φωτιά» που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, στις οποίες τα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται να συνομιλούν και να κανονίζουν τα διαδικαστικά για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Politik, να διαδραμάτιζε μέλος των Επιτροπών του ΚΕΠΑ ο οποίος μάλιστα είναι υπάλληλος του ΙΚΑ. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στην έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας αλλά και αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς. Μάλιστα εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, να συνεργάζεται με συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αττική, υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και με ΚΕΠ προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τα πιστοποιητικά που απαιτούνταν. Ο υπάλληλος του ΙΚΑ εμφανίζεται να συνομιλεί με υπάλληλο νευροχειρουργού προκειμένου να παραποιηθούν ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία επρόκειτο να χορηγηθούν σε κρατουμένους, ώστε αυτοί να… αποκτήσουν ποσοστά αναπηρίας πάνω από 67% ώστε να ευεργετηθούν των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και κατ’ επέκταση να αποφυλακιστούν. Παράλληλα έχουν καταγραφεί και συνομιλίες του συγκεκριμένου υπαλλήλου με άλλον συνάδελφό του στο ΙΚΑ Ιωνίας στις οποίες κανόνιζαν διάφορα χρηματικά ποσά.

O ισοβίτης με τον αρχηγικό ρόλο

Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα αποδίδεται από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών σε ένα πρόσωπο το οποίο είναι φυλακισμένο με ισόβια ποινή. Το εν λόγω άτομο φέρεται να έχει καταφέρει να αποφυλακίσει με πλαστά πιστοποιητικά τον αδερφό του, ο οποίος μάλιστα δεν εξετάστηκε καν ο ίδιος από τις αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΠΑ, αλλά και μία γυναίκα. Συμμετοχή στο κύκλωμα είχε επίσης και η σύντροφος του ισοβίτη. Η τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, διότι από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον υπάλληλο των ΚΕΠΑ και για την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου και τον ρώτησε τι ποσό θα χρειαστεί προκειμένου να αποφυλακιστεί.

Πρόεδρος Πρωτοδικών αλλά και δικηγόρος

Στο κύκλωμα φέρονται επίσης να εμπλέκονται μία πρόεδρος Πρωτοδικών αλλά και δικηγόρος των Αθηνών. Τόσο η δικαστικός όσο και ο δικηγόρος εμφανίζονται να έχουν επαφές με τον επίορκο υπάλληλο των ΚΕΠΑ,  σχετικά με την προσκόμιση εγγράφων τα οποία και θα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις προσώπων που επιθυμούσαν να αποφυλακιστούν. Η συγκεκριμένη δικαστικός φέρεται μάλιστα να μην υπηρετεί στην Αθήνα αλλά στην επαρχία.

Οι γιατροί που εμπλέκονται

Στην υπόθεση όμως εμπλέκονται και δύο γιατροί του «Ευαγγελισμού», όπως προέκυψε από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», έπειτα από εντολή της 1ης ΔΥΠΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Όπως προέκυψε από την ΕΔΕ, «η μελέτη ύπνου που υπεβλήθη στο ΚΕΠΑ από τον κ. Αριστείδη Φλώρο αφορούσε άλλον ασθενή ο οποίος παρουσίαζε 62 άπνοιες ανά ώρα και προφανώς έφερε το όνομα Αριστείδης Φλώρος πάνω στην εξέταση. Η πραγματική εξέταση του κ. Φλώρου είχε 27,1 άπνοιες ανά ώρα και βρέθηκε σε άλλον υπολογιστή συνοδευόμενη από βιντεοσκόπηση που πιστοποιούσε το γεγονός ότι αφενός πράγματι αυτή άνηκε στον κ. Φλώρο». Τόσο ο κ. Φλώρος όσο και ο άλλος ασθενής εξετάστηκαν στον «Ευαγγελισμό» την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα τη νύχτα τις 19ης προς 20ης Οκτωβρίου 2017. Παρών στην εξέταση ήταν γιατρός του «Ευαγγελισμού» ο οποίος στη συνέχεια έδωσε την εξέταση σε υπάλληλο του «Ευαγγελισμού». Σε αυτήν αναφερόταν το όνομα του κ. Φλώρου δίχως ο υπάλληλος να γνωρίζει ότι ανήκε σε άλλο πρόσωπο και όχι στον συγκεκριμένο. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ΕΔΕ και προέκυψε από καταθέσεις γιατρών και υπαλλήλων του «Ευαγγελισμού» και η σπιρομέτρηση που προσκόμισε στο ΚΕΠΑ ο κ. Φλώρος, είχε γίνει στον «Ευαγγελισμό». Ωστόσο η εξέταση αυτήν ήταν «πλήρως παραποιημένη καθώς η πραγματική σπιρομέτρηση δείχνει απόλυτα φυσιολογική, ενώ η προσκομισθείσα στα ΚΕΠΑ δείχνει απόφραξη αεραγωγών και πνευμονική πάθηση». Η συγκεκριμένη σπιρομέτρηση έφερε και την υπογραφή του διευθυντή της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Ζακυνθινού. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ήταν «πλαστογραφημένη εμφανώς», ενώ «η χειρόγραφη διάγνωση πάνω στη σπιρομέτρηση δείχνει ότι έχει γράμματα άσχετα με τον γραφικό μου χαρακτήρα».

«Συναισθηματική πίεση από τη μητέρα Φλώρου»

Τις παραποιημένες γνωματεύσεις του κ. Φλώρου παραδέχτηκε στις εξηγήσεις του και ο γιατρός που εμπλέκεται. Ο ίδιος απέδωσε τις πράξεις του στη «συναισθηματική πίεση από τη μητέρα του κ. Φλώρου».

«Η επιπολαιότητά μου, υπό το κράτος προφανούς συναισθηματικής πίεσης της μητέρας του ασθενούς, με ώθησε στην αλλαγή μελέτης ύπνου του Αριστείδη Φλώρου με τα αποτελέσματα άλλου ασθενούς (μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος εμφάνιζε υπνική άπνοια με δείκτη 62,10). Σημειώνεται ότι ο ειδικότερος τρόπος νόθευσης του εγγράφου (της χορηγηθείσας από εμένα βεβαίωσης) προέκυψε από τη δική μου κατάθεση ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελέων» ανέφερε στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος γιατρός και συμπλήρωσε: «Στις 21 Νοεμβρίου 2017 ο ασθενής (σημ. Φλώρος) υποβάλλεται και στην προγραμματισμένη σπιρομέτρηση. Τα αποτελέσματά της υπήρξαν φυσιολογικά αλλά ευρισκόμενος υπό το καθεστώς της αφόρητης συναισθηματικής πίεσης από τη μητέρα Φλώρου και ένεκα οίκτου προς αυτήν και την οικογένειά της κατέγραψα ήπια συμπτώματα, ενόψει του ότι η χρήση του εγγράφου θα λάμβανε χώρα μόνον ενώπιον του ψυχιάτρου του ψυχιατρείου (ελλείψει και σχετικής υπογραφής αλλά και ανάλογης επικύρωσής της)».

Κρίσεις επιληψίας χωρίς τις σχετικές εξετάσεις

Όσον αφορά τον δεύτερο γιατρό στον οποίο η ΕΔΕ αποδίδει ευθύνες, είναι αυτός ο οποίος πιστοποίησε τις κρίσεις επιληψίας του κ. Φλώρου. Ωστόσο η πιστοποίηση έγινε βασιζόμενη σε ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο είχε χορηγηθεί από ιδιώτη νευρολόγο και περιέγραφε ως «βεβαρημένη» την κατάσταση του συγκεκριμένου κρατούμενου. Επίσης το πιστοποιητικό χορηγήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017, ενώ η σχετική εξέταση του του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. Επιπλέον ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης του κ. Φλώρου έδειξε ότι ουδέποτε του είχε συνταγογραφηθεί τα τελευταία χρόνια αντιεπιληπτική αγωγή. Ο συγκεκριμένος γιατρός «εξέδωσε ιατρικό πιστοποιητικό για βαρεία νόσο όπως η επιληψία χωρίς να τηρήσει καμία από τις υποχρεώσεις που όφειλε, όπως άλλωστε ομολογεί και ο ίδιος. Εξέδωσε πιστοποιητικό σχετικά με σοβαρού τύπου κρίσεις επιληψίας και με φαρμακευτική αγωγή βασιζόμενος σε ένα πιστοποιητικό ιατρού νευρολόγου χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τον κατάλληλο ακτινολογικό και εργαστηριακό έλεγχο» επισημαίνεται στα συμπεράσματα της ΕΔΕ.

Κλήσεις σε 15 πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Politik, η έρευνα ολοκληρώθηκε και η εισαγγελία έχει ήδη αποστείλει κλήσεις σε περίπου 15 πρόσωπα. Κατά τις πληροφορίες, όλοι τους καλούνται από την εισαγγελία να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Μεταξύ των προσώπων είναι και ο Αριστείδης Φλώρος, η αποφυλάκιση του οποίου προκάλεσε σάλο και έδωσε το έναυσμα για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Loading