Στοιχεία – σοκ: 300 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα κάθε χρόνο

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο στο νομό Λάρισας καταγράφονται τουλάχιστον 300 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών. Τα περιστατικά καταγράφει ο συμβουλευτικός σταθμός του δήμου Λαρισαίων, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα βίας, αλλά και άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

propoli

Πρόκειται για φαινόμενα λεκτικής, σωματικής, αλλά και σεξουαλικής βίας, τηλεφωνικές καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων ή συγγενών, αλλά και περιστατικά καταγγελιών από ανώνυμες πηγές και πολίτες που έχουν πέσει στην αντίληψη τους τέτοια φαινόμενα. Επίσης, σε αυτά περιλαμβάνονται και όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις των θυμάτων βίας, αλλά και των συγγενών τους που αναζητούν κάποιου είδους πληροφορίες και συμβουλές νομικής, κοινωνικής ή ψυχολογικής φύσεως.

Φαινόμενα βίας σε ανήλικα παιδιά

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου για το 2018 καταγράφονται τουλάχιστον 80 περιπτώσεις εισαγγελικής εμπλοκής για υποθέσεις που αφορούν πάσης φύσεως φαινόμενα βίας σε ανήλικα παιδιά και όχι μόνο, ενώ 20 περιστατικά κακοποίησης γυναικών εντάχθηκαν στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης για το 2018.

Σημαντικός, βέβαια, είναι και ο αριθμός των γυναικών, αλλά και των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Λαρισαίων από την έναρξη της λειτουργίας της δομής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, από το 2013 έως το 2015 φιλοξενήθηκαν 31 γυναίκες και παιδιά, ενώ από το 2015 έως το 2018 τουλάχιστον 84 γυναίκες και παιδιά χρειάστηκε να μετακινηθούν από τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν στη δομή του δήμου, ώστε να προστατευτούν από τα φαινόμενα βίας και να λάβουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που προσφέρει.

Το προφίλ των θυμάτων και οι αιτίες

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος των Δομών Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων Βασιλική Δοβλατανιώτη, για το προφίλ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον και απασχολούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, επεσήμανε πως οι αιτίες είναι πολυσύνθετες και σχετίζονται με τις πάσης φύσεως εξαρτήσεις, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό τις ψυχιατρικές νόσους, τις διακρίσεις, τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα και πολλά άλλα.

Από την άλλη, η κ. Δοβλατανιώτη σημείωσε ότι τελευταία χρόνια το φαινόμενο φαίνεται πως σχετίζεται και με την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει αρκετές οικογένειες. «Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών σε οικογένειες που διαπιστώνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Βλέπεις δηλαδή ζευγάρια με υψηλό μορφωτικό επίπεδο με φυσιολογικές οικογενειακές σχέσεις, να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα συγκρούσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων που στην τελική ανάλυση επηρεάζουν όλη την οικογένεια και ειδικά τα παιδιά», δήλωσε σχετικά.

Loading