Σε θέση μάχης οι δικηγόροι μετά τις εξαγγελίες Κοντονή

Δημοψήφισμα θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της Αθήνας, με θέμα το αν συμφωνούν ή όχι στη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε δύο ακόμη μεγάλα Πρωτοδικεία, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

propoli

Βρίσκονται πλέον σε θέση μάχης, μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για την επικείμενη τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Στήνουν κάλπες στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στο Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το σώμα των δικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητική εξαγγελία.

Καταστρέφονται με αυτή την κίνηση οι μικροί δικηγόροι, εκτιμά ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος καταγγέλλει ακόμα τον κ. Κοντονή ότι έχει κλειστή την πόρτα του στους δικηγόρους.

Τι ρωτούν οι δικηγόροι

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Βερβεσός, έθεσε στον Σταύρο Κοντονή μία σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές, όπως είπε, ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός εξέθεσε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει.

«Αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από τη στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται», αναρωτήθηκε,

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΔΣΑ, η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως υποστήριξε, εξάλλου, η εν λόγω διάσπαση θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

«Στο διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Πού θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, πού θα βρει τα κονδύλια. Πώς θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών, ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;».

Το έλλειμμα ρευστότητας. σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από το θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται δύο με τρία χρόνια μετά.

«Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Την ίδια ώρα, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα: «Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;».

Προς επίρρωση δε των θέσεών του, ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

Το 2016-2017 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi.

«Με τι χρήματα θα φτιαχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί», είπε ο κ. Βερβεσός, καλώντας τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει, αφού, όπως είπε, ο υπουργός έχει κλειστή την πόρτα του…

Loading