Συζητήθηκε στο ΣτΕ το αίτημα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συζητήθηκε την Παρασκευή (13/7) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων.

propoli

Προσφεύγοντες είναι συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και  13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων.

Ζητούν από το ΣτΕ να ανασταλεί και ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, με την αιτιολογία ότι παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).

Αναφέρουν ακόμα, ότι με την επίμαχη συμφωνία παραβιάσθηκε αφενός η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, καθώς είναι αντίθετη η πλειοψηφία των Ελλήνων, και αφετέρου η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συζήτησης, έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 μέλη των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, με σημαίες και πανό.

Η απόφαση επί της αίτησης αναστολής αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Loading