Τέσσερις σοβαρές υποθέσεις για το ΣτΕ την Παρασκευή

Τέσσερις πολύ σοβαρές υποθέσεις θα συζητηθούν μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

propoli

Αφορούν στην περικοπή των τριών δώρων – επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ κλπ. την παύση του Μουφτή στην Ξάνθη, την αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα «Ευαγγελίστρια» της Τήνου και τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2017 που ανέστειλε την αποχή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ που παρέπεμψε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κλπ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣΤ’ Τμήματος οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1/1/2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους συμβούλους Επικρατείας είναι η παύση του Μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. Ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημοσίου τομέα.

Ο Μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική.

Η τρίτη  υπόθεση αφορά στις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου Β’ σχετικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο διοίκηση του Ιδρύματος «Ευαγγελίστρια» της Τήνου και την κατάργησή της συμμετοχής του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος.

Το τέταρτο θέμα που θα συζητηθεί είναι η αίτηση συμβολαιογράφου του Λαυρίου η οποία ζητεί να ακυρωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου του 2017 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Κατά τη συνέλευση αυτή, ανεστάλη η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Loading