ΙΝΤΙΜΕ

Ανατ. Αττική: Ώρα για ευθύνες με φόντο τα αποκαΐδια

Τις πληγές του μετρούν πάνω από τα αποκαΐδια οι κάτοικοι στην ανατολική Αττική, μετά την πύρινη κόλαση που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν για τρίτη ημέρα στην περιοχή της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης.

propoli

Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της τουλάχιστον 74 νεκρούς, περισσότερους από 187 τραυματίες, χιλιάδες αυτοκίνητα και σπίτια καμμένα ενώ η καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε 74, με τις αρχές ωστόσο, να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδεχομένως θα αυξηθεί.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Αυτή τη στιγμή η προσοχή επικεντρώνεται στην ανεύρεση των αγνοουμένων, για τους οποίους οι αρχές δεν είναι αισιόδοξες.

Τα σωστικά συνεργεία, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων αλλά και εθελοντών, επιχειρούν τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, εστιάζοντας στις περιοχές της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά.

Έφταιγε μόνο ο αέρας για αυτήν την τραγωδία;

Η απόδοση ευθυνών είναι έργο της δικαιοσύνης και πιθανότατα θα αργήσει -για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, οι οριστικές ευθύνες αποδόθηκαν με απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου τον Μάρτιο του 2015- όμως οι συνθήκες που συνέβαλλαν στην τραγωδία στο Μάτι είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες.

Η έλλειψη σχεδίου και συντονισμού σε συνδυασμό με την ορμή και την ταχύτητα του αέρα, καθώς εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι:

Δεν υπήρχε αντιπυρική ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος

Δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε πυροσβεστικό μπλόκο στη Μαραθώνος να ανακόψει τη φωτιά πριν φτάσει στη θάλασσα

Δεν εφαρμόστηκε ή δεν υπήρχε καν ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής

Δεν λειτούργησε ή δεν συγκλήθηκε το Κεντρικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας

Δεν εφαρμόστηκε ή δεν υπήρχε καν οργανωμένο σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση  του πληθυσμού. Όπως καταγγέλλεται διάφορες ομάδες ατόμων επιχειρούσαν μεμονωμένα να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα κάποιοι να παγιδευτούν στις φλόγες

Δεν υπήρχε πρόβλεψη για την οργάνωση των πόρων και των μέσων στην περιοχή. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας… λεμονάδες αφού δεν υπήρχε νερό.

Δεν υπήρξε σχέδιο ούτε για τη λεπτομερή καταγραφή νεκρών και αγνοούμενων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην είναι ξεκάθαρος ο αριθμός ούτε των θυμάτων ούτε των αγνοουμένων.

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη

Οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι.

Σημειώνεται, ότι χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Στο σημείο 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.

Παράλληλα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, όπου κατά πληροφορίες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, επιχειρούν 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το τελευταίο 24ωρο δέχθηκε κλήσεις για 56 αστικές πυρκαγιές, 28 δασικές πυρκαγιές και συνολικά 63 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Loading