22 Μαΐου – «Για τη ζωή και την ελευθερία» των άγριων πουλιών και ζώων

Στη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου Ιωαννίνων, οι κάτοικοι το Μεγάλο Σάββατο βρίσκουν κάτω από τον πλάτανο της πλατείας του χωριού πεσμένο «ένα χνουδωτό μωρό».

Τραβούν φωτογραφία και την στέλνουν στην ΑΝΙΜΑ, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής. Η αναγνώριση γίνεται, πρόκειται για χουχουριστάκι, και με οδηγίες από τους ανθρώπους του Συλλόγου μπαίνει σε ψάθινο καλάθι που κρεμιέται από το πανύψηλο δέντρο.

propoli

Η μαμά του μωρού παρακολουθεί όλη την επιχείρηση από απόσταση, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι. Την επόμενη ημέρα το πρωί στην αυτοσχέδια φωλιά-καλάθι υπάρχουν υπολείμματα τροφής. Η μητέρα αναγνώρισε το μωρό, το μωρό σώθηκε και θα πετάξει στον ουρανό όταν έρθει η ώρα του. Ακόμα μια μικρή νίκη την ημέρα της Ανάστασης.

«Βιοποικιλότητα είναι ο πλούτος του φυσικού κόσμου, η ποικιλία της ζωής σε όλες της τις εκφάνσεις. Η ΑΝΙΜΑ φροντίζει ένα μέρος της, τα τραυματισμένα ή ανήμπορα άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας.

Από σπουργίτια και χελιδόνια μέχρι γύπες και πελεκάνους, σκαντζόχοιρους, χελώνες, φίδια, αλεπούδες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Γανωτή. Στις 22 Μαΐου κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ έχει ορίσει, ήδη από την δεκαετία του ’90, την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. 

Πλέον, η διαφύλαξη της διατρέχει τους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά το 2015. Ο όρος βιοποικιλότητα δεν περιλαμβάνει μόνο τα είδη των πουλιών και των ζώων αλλά κάθε κρίκο της αλυσίδας της ζωής, από τα οικοσυστήματα μέχρι την γενετική ποικιλότητα, και η ΑΝΙΜΑ βάζει με συνέπεια, εδώ και δεκαέξι χρόνια, το δικό της λιθαράκι για την προστασία της άγριας πανίδας της Ελλάδας.

Η άγρια ζωή είναι δίπλα μας

«Μιλώντας με τα δεδομένα της δουλειάς μας, μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται είναι πλέον πολλοί, κρίνοντας από την ετήσια αύξηση των εισαγωγών στον Σταθμό και τις κλήσεις των πολιτών.

Η καραντίνα δεν στάθηκε εμπόδιο σε όσους έβρισκαν ανήμπορα άγρια ζώα να μας τα φέρουν ή να μας τα στείλουν, αποτέλεσμα το 2020 είχαμε 6.200 εισαγωγές και φέτος συνεχίζουμε με αυξανόμενο ρυθμό», υπογραμμίζει η κ. Γανωτή.

Το 2020, επιπλέον, η οργάνωση κλήθηκε να φροντίσει 1.865 μη άγρια ζώα, όπως κότες, πάπιες, κουνέλια, καναρίνια αλλά και περιστέρια. Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα ως προς την ποικιλία της ζωής που φιλοξενεί. Σύμφωνα με ειδικό ενημερωτικό δελτίο του WWF, στην χώρα μας συναντάμε 17,8% των ειδών ζώων και 40% των φυτικών ειδών της Ευρώπης.

«Από την άλλη, διαπιστώνουμε μια αναλγησία από μεριάς φορέων (κλαδέματα δέντρων από τους Δήμους σε περίοδο φωλιάσματος, καταστροφές ποταμών με την πρόφαση των αντιπλημμυρικών). Και δεν έχουν σταματήσει κάποιοι συνάνθρωποί μας να καταστρέφουν χωρίς καμιά τύψη τις χελιδονοφωλιές στο μπαλκόνι τους και να πετούν τα μωρά στα σκουπίδια» λέει η κ. Γανωτή, επισημαίνοντας ότι δεν κινούμαστε πάντα στη σωστή κατεύθυνση.

Νωρίτερα φέτος ο Σύλλογος έγραφε στη σελίδα του στο Facebook «Σκεφτόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλία να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπως με την καύση ξερόκλαδων, να επιτρέπεται το κλάδεμα συγκεκριμένους μήνες τον χρόνο» αφού όταν αυτό συμβαίνει την λάθος περίοδο «οι φωλιές συντρίβονται στο έδαφος και οι νεοσσοί γίνονται μεζεδάκι για γάτες» ενώ «στην καλύτερη περίπτωση τους βρίσκει κάποιος άνθρωπος και τους φέρνει στην ΑΝΙΜΑ, που έχει γεμίσει κοτσυφάκια τις τελευταίες μέρες».

Ο φετινός Μάϊος ήδη μετράει 500 εισαγωγές άγριων ζώων στην ΑΝΙΜΑ. Όμως, και πάλι, η κ. Γανωτή διαπιστώνει «έλλειμμα ενημέρωσης», καθώς «οι άνθρωποι νομίζουν ότι η άγρια ζωή είναι μακριά στα όρη και τα δάση, ενώ η παρουσία της στην πόλη είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Ξαφνιάζονται και ανησυχούν όταν στο εξοχικό τους εμφανίζεται μια αλεπού, ενώ θα έπρεπε να θυμούνται ότι έχτισαν το εξοχικό τους εκεί που κάποτε ήταν ο τόπος των αλεπούδων. Πολλοί γοητεύονται όταν έχουν μια συνάντηση με ένα άγριο πλάσμα, κι αυτή η γοητεία που ασκεί το άγριο είναι πολύ αρχαία.

Αλλά επίσης άλλοι τόσοι έχουν αποξενωθεί από τη ζωντανή φύση και πανικοβάλλονται όταν “εισβάλει” στον αποστειρωμένο χώρο τους ένας εκπρόσωπος της άλλης πλευράς».

Δείτε επίσης: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading