Αίτηση για την πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του Οκτωβρίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου θα υποβάλλει αίτημα για να εισπράξει η χώρα την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναλυτικότερα, η πρώτη δόση θα ανέρχεται περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στα περίπου 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο powergame.gr, η επιτροπή έχει περιθώριο δύο μήνες να πραγματοποιήσει την εκταμίευση, επομένως αυτή τοποθετείται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα έχει καλύψει κατά 100% τα 15 ορόσημα, που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα».

Ετσι, θα στείλει το πόρισμά της στην Κομισιόν και εφόσον η τελευταία συμφωνήσει με την άποψη αυτή, θα προχωρήσει το αίτημα για την πρώτη δόση.

«Όσο οι τράπεζες δεν δανείζουν, τόσο χάνουν λεφτά»

Οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «κάθονται» σ’ ένα σημαντικό όγκο καταθέσεων, που έχουν αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ. «Όσο οι τράπεζες δεν δανείζουν, τόσο χάνουν λεφτά» είπε. «Επειδή θεωρώ ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να χάνουν χρήματα, θα προχωρήσει η ροή των επενδυτικών σχεδίων και μάλιστα ταχύτατα» Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό, παράλληλα, να κινητοποιηθούν οι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να επωφεληθούν είτε έχουν τραπεζικό προφίλ είτε δεν έχουν. Οι τελευταίες θα πρέπει να δουν πώς θα αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ τα επόμενα 1-2 χρόνια, για να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι είναι εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,5% την επόμενη πενταετία, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι το «κλειδί» είναι να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ένας ρυθμός μακροχρόνια που θα είναι μικρότερος του 3,5%, αλλά υψηλότερος από την εκτίμηση του ΔΝΤ για 0,5%-1,5%.

«Αυτό, με δεδομένο ότι έχουμε και άλλα προβλήματα, όπως είναι το δημογραφικό, απαιτεί μια συνεχή και σταθερή μεταρρυθμιστική πολιτική, με την έννοια της αύξησης της αποτελεσματικότητας της χώρας στην οικονομική διαχείριση και την αλλαγή των θεσμών της».

Δείτε επίσης: ΣΔΟΕ: Θα ελεγχθούν οι influencers που διαφημίζουν προϊόντα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr