Αλλαγές στα μέτρα: «Χαιρετάμε» μάσκες – Πού αναμένεται να καταργηθούν;

Αλλαγές στα μέτρα: «Χαιρετάμε» μάσκες – Πού αναμένεται να καταργηθούν;

Τι θα γίνει με τα self test των σχολείων;

Μαζί με το τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αναμένεται να καταργηθούν και μία σειρά από μέτρα που θα σημάνουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε ανοιχτούς χώρους ενώ μία σειρά από μέτρα είναι ακόμα σε ισχύ όπως η μάσκα υψηλής προστασίας στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ, το υποχρεωτικό testing στα σχολεία με τους μαθητές. Το Green Pass θα καταργηθεί το επόμενο διάστημα ενώ παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί και το υποχρεωτικό testing των μαθητών με τα self test.

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έρχεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη και η οριστική κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Ο επιστήμονας παρέθεσε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κατάργηση του μέτρου της μάσκας, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί.

Πιθανότατα στα εμπορικά καταστήματα και στους χώρους θεάματος.

Ωστόσο, τόνισε πως η κατάργησή της θα έρθει τελευταία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκες. Τέλος τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Υπενθυμίζεται πως η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους καταργήθηκε στις 5 Μάρτιου, με τη σύσταση να παραμένει μόνο όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Αλλαγές στο testing

Προ ημερών ο υπουργός Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε αλλαγές στο testing. Με δεδομένο ότι έχει κλειδώσει η μείωση των self test των μαθητών σε ένα την εβδομάδα και την πλήρη κατάργηση μετά το Πάσχα, στο κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται η αλλαγή του testing το οποίο όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα είναι πιο στοχευμένες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι με ευθύνη της πολιτείας σε ασυμπτωματικούς, ούτε θα υποχρεούνται σε τεστ τα άτομα αυτά για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.

Το μοντέλο αυτό του testing που αφορά μόνο τους συμπτωματικούς ακολουθεί ήδη η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Εσθονία προκρίνει τους εργαστηριακούς ελέγχους σε συμπτωματικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε κάνει πάλι λόγο για μία νέα λογική όπου οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο στοχευμένα.

«Είμαστε κοντά στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης των κρουσμάτων, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα χρονικό περιθώριο όπου θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια».

Δείτε επίσης: Survivor: Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση με τις νέες ομάδες

Loading