Αλλαγή ώρας και προβλήματα υγείας – Τι θα γίνει φέτος;

Θανατηφόρα τροχαία, εμφράγματα, εγκεφαλικά, κακή διάθεση και άλλα πολλά συμβαίνουν λόγω της απότομης αλλαγής της ώρας – Η κατάργηση της αλλαγής είχε ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 – Τι θα γίνει φέτος;

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αλλαγή της ώρας μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό ορισμένων ανθρώπων, αλλά και να μειώσει την παραγωγικότητά τους.

propoli

Γιατί αλλάζει η ώρα

Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975.

Tο 1784, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα. Οι έρευνες που έγιναν κυρίως στις Η.Π.Α επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Φραγκλίνου και έδειξαν ότι έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια για να εφαρμοστεί η πρόταση του Φραγκλίνου.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τον «ταραγμένο» οργανισμό

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, που έχουν διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια με θέμα το πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό αυτή η αλλαγή, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να κρύβει κινδύνους για μερικούς ανθρώπους -όχι για τους περισσότερους- αυξάνοντας τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, προκαλώντας περισσότερα τροχαία ατυχήματα, αλλά και μειώνοντας την παραγωγικότητα κάποιων εργαζομένων.

Το βιολογικό ρολόι επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας, διότι προκαλεί έστω και μια μικρή σύγχυση στον οργανισμό.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς.

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, η στέρηση ακόμη και μίας ώρας ύπνου μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο.

Επιπτώσεις στον ύπνο

Η αλλαγή της ώρας αναστατώνει το πρόγραμμα του ύπνου, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, αν λάβουμε υπόψιν τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν κοιμούνται επαρκώς στη σύγχρονη εποχή.

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι την εβδομάδα μετά την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, οι έφηβοι κοιμούνταν 2,5 ώρες λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επανέλθουν για τους επόμενους έξι μήνες. Στην έρευνα αυτή τονίζεται επίσης ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χημικών ουσιών που ενεργοποιούν τη φλεγμονή.

Καρδιακά προβλήματα

Έχει αποδειχθεί ότι το αίμα τείνει να δημιουργεί ταχύτερα θρόμβους το πρωί, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι η καρδιακή προσβολή συμβαίνει συχνότερα το πρωί. Ακόμη, οι αλλαγές αυτές είναι είναι πιθανό να εξηγούν τα ευρήματα μελετών που έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμούς αυξάνεται ελαφρώς τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας, όταν οι άνθρωποι ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με την αλλαγή της ώρα εντοπίζεται κυρίως σε ανθρώπους ήδη ευάλωτους λόγω υπάρχουσας καρδιακής πάθησης, με τις μελέτες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα κινδύνου μετά την αλλαγή στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τροχαία ατυχήματα

Αναρίθμητες είναι οι μελέτες που συνδέουν την έναρξη της θερινής ώρα με τη σύντομη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και την κακή απόδοση στα τεστ εγρήγορσης, φαινόμενα που πιθανότατα οφείλονται στην έλλειψη ύπνου.

Μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος, μάλιστα, αναδεικνύει μια αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν την εβδομάδα μετά την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο και το φθινόπωρο.

Άλλες μελέτες σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των τροχαίων η επιστροφή στην κανονική ώρα το φθινόπωρο είχαν, πάντως, αντιπαραθετικά αποτελέσματα.

Το βιολογικό ρολόι

Οι βιολόγοι που μελετούν τον κιρκαδιανό ρυθμό πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της θερινής ώρας στην υγεία προκύπτουν από την αναντιστοιχία μεταξύ του «ρολογιού του ήλιου», του κοινωνικού ρολογιού (πρόγραμμα εργασίας και σχολείου) και του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού του σώματος.

Σε μοριακό επίπεδο, το βιολογικό ρολόι ρυθμίζεται από την έκθεση του οργανισμού στο ηλιακό φως και στο σκοτάδι. Το ρολόι αυτό ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες όπως τον μεταβολισμό, την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες που ενισχύουν τον ύπνο και την εγρήγορση.

Οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τα καρδιακά προβλήματα και άλλες καταστάσεις, με τους βιολόγους να υποστηρίζουν ότι οι διαταραχές αυτές απορρέουν από τη «διόρθωση» του χρόνου, όταν μετακινούμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά κατά την άνοιξη.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τελικά η αναντιστοιχία έστω και μίας ώρα ημερησίως είναι αρκετή για να επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά αν διαρκεί για πολλούς μήνες.

Εμ. Μακρόν: «Χαθήκαμε» εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες»

Τι θα συμβεί τελικά φέτος ;

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Φυσικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επιθυμεί την διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.

Η κ. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός».

Ποιος θα αποφασίσει τελικά;

Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

Δείτε επίσης: Αρκουμανέας: Το 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά – Προβληματίζει η Βόρεια Ελλάδα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading