Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για τις μαζικές απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ (pics & vid)

Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για τις μαζικές απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ (pics & vid)

Την αντίδραση μέσα και έξω από τη Βουλή γνώρισε η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση όλων των εργαζομένων της εταιρείας.

Την απόσυρση της τροπολογίας της κυβέρνησης με την οποία απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή έχοντας τη στήριξη, συνδικάτων και εργαζομένων της Αττικής, φοιτητικών συλλόγων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο γενικός γραμματεας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και εντός Βουλής

Σε υψηλούς τόνους, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας.

«Σήμερα, το όραμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 -που σπάσατε αυγά, κύριε Βρούτση- η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων, την περικοπή επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια την παραγωγική απαξίωση της εταιρείας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, ξέρει πολύ καλά ότι «κάνουν το σταυρό τους», πριν μπουν στο εργοστάσιο, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν εκτελούνται ούτε οι τυπικές, οι αυτονόητες συντηρήσεις. «Μεθοδεύσατε χθες, τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία. Αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων. Σας έχουν καταλάβει, όμως, και θα αποτύχετε και στις υπόλοιπες προσπάθειές σας. Από τις υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πού βρεθήκαμε; Στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με μία τροπολογία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «προσχεδιασμένο έγκλημα», έμπνευσης του μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου, η οποία έλαβε τον λόγο σήμερα στην ολομέλεια, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της Μαξίμου ΑΕ. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επισήμανε ότι το κόμμα της κάλεσε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές, όπως είπα και πριν, αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε η Τόνια Αντωνίου για να διαπιστώσει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο ντίλερ των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων πολιτών μας. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη ΛΑΡΚΟ».

Σήμερα, το αίτημα για ενιαία λειτουργία της «ΛΑΡΚΟ», με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των θέσεων εργασίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την τροπολογία την ώρα της μεγάλης ανόδου των τιμών του νικελίου, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει ένας θησαυρός, που κάτω από άλλες συνθήκες πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δύναμη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού. «Γι’ αυτό άλλωστε θέλουν να αρπάξουν τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία. Το έγκλημα, λοιπόν, αυτό έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εργαλείο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Την απαξιώσατε, τη συκοφαντήσατε εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να κάνετε τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, με αποκορύφωμα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που εντάθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκκαθάριση με στόχο την εκποίηση», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει προτείνει και προτείνει και σήμερα το ΚΚΕ.

«Είναι εμβληματικό, όσον αφορά τη μεθόδευση και το περιεχόμενο, αυτό που κάνετε για τη ΛΑΡΚΟ, πέραν του ότι αφήνετε ανθρώπους χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Μιλάμε για πάνω από χίλιους ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, τους αφήνετε χωρίς αύριο, ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους, τα χέρια τους. Τα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ ήταν κάτι καθημερινό. Όποιος στοιχειωδώς έχει πάει στις κινητοποιήσεις, θα δει ανθρώπους να τους λείπουν δάχτυλα, να τους λείπουν μέλη. Έχουν δώσει την ψυχή και το σώμα τους για τη ΛΑΡΚΟ και τους πετάτε έτσι με μια μονοκοντυλιά στον δρόμο, στον Καιάδα της ανεργίας», είπε ο Κρίτων Αρσένης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για «μαφιόζικη πρακτική» και «εξαπάτηση της Δικαιοσύνης», λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των αντίστοιχων απολύσεων που είχε προτείνει τότε ο διαχειριστής. Η δίκη ήταν για τις 6 Μαΐου, πήγε ο διαχειριστής -δική σας επιλογή- και ζήτησε αναβολή των ασφαλιστικών μέτρων για τις 17 Ιουνίου, επειδή θα γίνονταν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. Πριν ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, που ποτέ δεν κάνατε, φέρατε την τροπολογία, για να σταματήσετε τη διαδικασία, αυτήν τη φορά μην επιτρέποντας στο δικαστήριο να αποφανθεί επί των μέτρων σας».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν αυτή την ώρα την πόλη (vid)

Loading

Play